Tysklands justitieminister Heiko Maas uppmanar folk att inte generalisera och göra kopplingar mellan händelsen och flyktingfrågan.  Foto: AP
Tysklands justitieminister Heiko Maas uppmanar folk att inte generalisera och göra kopplingar mellan händelsen och flyktingfrågan. Foto: AP

Tyska politiker: Misstänkta sexbrott får inte öka främlingsfientlighet

1:42 min

I Köln och flera andra tyska städer väcker rapporter om mängder av stölder och sexuella övergrepp mot unga kvinnor under nyårsnatten stor ilska.

Det här eldar på debatten om flyktingmottagning och regeringsföreträdare varnar för att exploatera händelserna för främlingsfientliga syften.

Det var i nyårsnattens människomyller och mullret från fyrverkerier och smällare. Ett stort antal unga män ska ha angripit unga kvinnor på samlingsplatsen utanför Kölns domkyrka.

Hittills har polisen fått in ett 90-tal anmälningar. De flesta gäller mobilstölder men också många sexuella övergrepp och en våldtäkt.

– Mängden sexuella övergrepp har vi inte upplevt i den här omfattningen tidigare och blev tämligen överraskade, sa en polistalesperson i Köln.

Ännu har ingen misstänkt gripits. Gärningsmännen beskrivs som personer med arabiskt eller nordafrikanskt utseende. Och oron är stor att händelserna kommer att ge nytt bränsle åt främlingsfientliga stämningar. I sociala medier har den redan tidigare utbredda hetsen mot människor med utländsk härkomst fått en ytterligare skjuts.

Många tyska politiker har i dag fördömt nyårsnattens angrepp mot tjejer i Köln och flera andra städer, och samtidigt varnat för att missbruka händelserna i syfte att hetsa mot flyktingar.

Justitieministern Heiko Maas uppmanade till att inte generalisera och göra kopplingar till flyktingfrågan.

– Nu handlar det om att reda ut vad som faktiskt har hänt och dra de nödvändiga slutsatserna, sa den tyske justitieministern.

Han underströk också att rättsliga åtgärder måste vidtas inte bara mot de som utfört själva övergreppen utan också de personer som såg på, ska ha bildat en slags mur runt de trängda tjejerna och därmed gjorde de misstänkta brotten möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista