EU-kommission och Morgan Johansson
Foto: Lars Schröder/ TT

EU utreder kontrollerna - Johansson kallas till extramöte

Johansson: "Vi ser det som naturligt"
1:25 min

Eu-kommissionen ska utreda den legala statusen på de svenska id-kontrollerna. Migrationsminister Morgan Johansson kallas nu in till Bryssel för ett extrainsatt möte i morgon.

Det är EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos som kallat migrationsminister Morgan Johansson till det extrainsatta mötet.

– Målet med mötet är att diskutera de nyinförda lagarna från Sverige och Danmark. Samt id-kontrollerna och hur länderna kan förbättra den gemensamma hanteringen av flyktingkrisen, säger Tove Ernst, talesperson för migrationsfrågor vid EU-kommissionen.

Det extrainsatta mötet går av stapeln i Bryssel mellan klockan 10-12 under förmiddagen på onsdagen. Morgan Johansson kommer därför att åka ner till Bryssel redan på tisdag kväll.

Där kommer han få sällskap av Danmarks integrationsminister Inger Støjberg samt tyske Ole Schröder, statssekretare på inrikesdepartementet.

Morgan Johansson vill inte låta sig intervjuas om mötet men lämnar en skriftlig kommentar till Ekot.

– Vi ser det som naturligt att kommissionen kallar till det här mötet och vill uppdatera sig om händelseutvecklingen. Vi ser fram emot en fortsatt diskussion om EUs hantering av den flyktingsituation som vi upplever, skriver Morgan Johansson.

Förutom att hålla mötet kommer också kommissionen att utreda den legala statusen för Sveriges id-kontroller. Exakt varför id-kontrollerna behöver utredas vill inte Tove Ernst kommentera.

– EU-kommissionen håller för tillfället på att undersöka den svenska lagen. Jag kan inte kommentera detaljerna kring det för tillfället, säger Tove Ernst.

Kommer de danska gränskontrollerna att utredas?

– I dag sade vi att vid en första analys ser det ut som att gränskontrollerna är i enlighet med Schengenreglerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".