Indiska soldater kommer till den attackerade flygbasen. Foto: Channi Anand/TT
Indiska soldater kommer till den attackerade flygbasen. Foto: Channi Anand/TT

Indiskt krav på Pakistan efter attack mot flygbas

Kräver att Pakistan agerar mot terroristerna
1:44 min

Attacken mot den Indiska militära flygbasen på gränsen mellan Indien och Pakistan har nu pågått i nästan fyra dygn.

Igår meddelade den Pakistanbaserade jihadistgruppen United Jihad Council att det är de som ligger bakom attacken.

Nu kräver den indiske premiärministern att Pakistan agerar mot terroristerna.

Sex terrorister har dödats och sju indiska soldater har fått sätta livet till, berättade den Indiske försvarsministern för medier idag.

– Ja, vi kan bekräfta att sex terrorister nu dödats men vi vill ändå inte säga att operationen är avslutad, sade försvarsminister Manohar Parrikar vid presskonferensen vid flygbasen Pathankot.

Han berättade också att det handlar om ett mycket stort område där det är lätt att gömma sig och att man vill vara säker på att alla är tillintetgjorda

Det var vid gryningen i lördags som jihadisterna tog sig in på flybasen genom att använda det militärfordon de stulit dagen innan. Väl inne började de direkt skjuta.

United Jihad Council har tagit på sig dådet och de är en paraplygrupp bestående av 13 Kashmirbaserade rebellgrupper som från den Pakistanska sidan strider för ett fritt Kashmir.

Indiens premiärminister Narendra Modi krävde idag att Pakistans agerar mot de skyldiga.

Ikväll ringde den Pakistanske premiärministern Nawaz Sharif upp Modi och försäkrade att de kommer att undersöka det som hänt och agera därefter.

Sharif la också till att militanternas mål var att sätta stopp för de begynnande fredssamtalen länderna emellan som är reslutatet av det överraskande Modibesäket i Pakistan för en dryg vecka sedan.

Ländernas båda utrikesministerar har planerat att träffas i Pakistan i mitten av denna månad för att få igång fredssamtalen. Den Indiska regeringen sa igår att de kommer att ge besked om hur det blir med det mötet först efter att hela operationen på flygbasen är slutförd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".