Obama höll känslomässigt tal om hårdare vapenlagar i USA

1:21 min

USA:s president Barack Obama torkade tårar i dag när han presenterade sitt förslag om att begränsa tillgången på vapen i USA.

Han påminde om morden på 20 barn för tre år sedan i en förskola i Newtown och att deras rätt till liv och glädje tagit ifrån dem.

I den långa pausen strök presidenten bort tårar när han talade om barnen som dödades i ett massmord i sin skola.

Han har tvingats ta upp begränsningar av vapenvåldet ofta vid nya massmord.

– Binghamton, Aurora, Oack Creep, Newtown, Navy yard, Santa Barbara, Charleston, San Bernardino, sade Obama under sitt tal.

Barack Obama får inte med sig kongressen på skärpta lagar för vapeninnehav. Nu vill han gå fram själv med bakgrundskontroller av vapenköpare även på internet och vapenmässor, samt öka kontrollen av att den nuvarande lagstiftningen om kontroll av köpare efterlevs.

Alla de republikanska presidentkandidaterna har redan sagt nej. Den starka vapenlobbyn National Rifle Associations talesman sa att Obama bara försöker avleda uppmärksamheten från sin brist på strategi för att bekämpa terrorister. Vidare hävdar de att Obamas förslag om vapenkontroll inte hade hindrat någon av de masskjutningar som ägt rum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista