Anhängare till Venezuelas socialistiska regering. Foto: Alejandro Cegarra/TT.
Anhängare till regeringen demonstrerar för Socialistpartiet samtidigt som parlamentet svors in med majoritet från oppositionen. Foto: Alejandro Cegarra/TT.

Kaotiskt när Venezuelas nyvalda parlament samlades

Oklart med opposionens majoritet
1:41 min

I Venezuela blev det igår bråk när det nya parlamentet installerades. För första gången på 16 år är oppositionen i majoritet, och regeringspartiets ledamöter marscherade ut i protest mitt under invigningsceremonin.

Det blev kaosartat när Venezuelas nya nationalförsamling igår installerades, efter parlamentsvalet den 6 december.

Den nyvalde talmannen Henry Ramos fick kämpa för att göra sig hörd.

Det är första gången sedan Hugo Chávez kom till makten för 16 år sedan som oppositionen har majoritet i parlamentet.

Men det är fortfarande oklart hur stor majoritet de får. I sista stund återkallade högsta domstolen tre av oppositionens mandat och de ledamöterna kunde inte sväras in igår.

Och mitt under ceremonin beslutade sig regeringspartiet för att lämna parlamentet. Det var den förre talmannen och vicepresidenten Diosdado Cabello som ledde uttåget.

Han menade att oppositionen inte respekterade grundlagen när den redan igår började debattera en amnestilag för fängslade politiker.

- När oppositionen vill genomdriva en amnestilag är det som att mördare ska få frikänna sig själva, sa Diosdado Cabello.

Det var en passning till fängslade oppositionsledaren Leopoldo Lopez. Han dömdes förra året till 14 år i fängelse, anklagad för att ha uppmanat till våldsamheter under demonstrationerna 2014 då 43 personer dödades.

Enligt oppositionen var rättegången riggad. Åklagaren har i efterhand erkänt att bevisen inte var tillräckliga för att döma Lopez.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".