Nordkorea: Vi sprängde vätebomb

1:32 min

Ett jordskalv i Nordkorea sägs vara en väteprovsprängning, enligt landets statliga nyhetsbyrå.

Enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA ska landet för första gången ha provsprängt en mindre vätebomb.

Nyheten meddelades dramatiskt av den kända kvinnliga nyhetsuppläsaren Ri Chun Hee, som kallats in för dagen och läste upp telegrammet iklädd rosa koreansk folkdräkt trots att hon numera är pensionär.

Ett jordskalv nära en plats där Nordkorea tidigare sagt sig provspränga kärnvapen registrerades av grannländerna på förmiddagen lokal tid och uppmättes av amerikanska US Geological Survey till magnituden 5,1 på tio kilometers djup.

I grannländerna hålls krismöten. Japans premiärminister Shinzo Abe sade att en kärnprovsprängning är ett hot mot att Japans säkerhet och landets regering kommer att reagera kraftfullt mot vad han kallade en provokation mot icke-spridningsavtalet.

Sydkorea säger sig vara berett att verka för nya FN-sanktioner mot Nordkorea. 

Även den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua uttryckte att en nordkoreansk provsprängning strider mot FN:s avtal om att inte sprida kärnvapen, och manade alla parter till återhållsamhet för att undvika att intensifiera konflikten.

En väteladdning är en kärnladdning som kan göras kraftfullare än tidigare atomladdningar med plutonium.

Enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån ska dagens provsprängning ha tagit den nordkoreanska militären till ”en högre nivå av kärnenergi”.

Nordkorea genomförde sin första kärnprovsprängning 2006 och dagens test ska vara det fjärde.

Fakta: Vätebomber

Vätebomber kallas även H-bomber eller termonukleära vapen. De är kraftigare än atombomber, den andra typen av kärnvapen.

En vätebomb bygger på fusion, sammanslagning av små lätta atomkärnor, i motsats till atombomb som bygger på fission, klyvning av stora och tunga atomkärnor.

Den ungersk-amerikanske fysikern Edward Teller räknas som vätebombens fader. Han deltog i utvecklingen av den första atombomben i USA 1941-46 och utsågs 1950 till ledare för vätebombsprogrammet.

1952 testade USA den första vätebomben i Stilla havet.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista