Ban Ki Moon leder säkerhetsrådets extrainsatta möte.
Ban Ki Moon leder säkerhetsrådets extrainsatta möte. Foto: AFP Photo/ Handout / UNITED NATIONS

Enigt säkerhetsråd fördömer Nordkoreas provsprängning

Kina ställde sig också bakom fördömandet
1:17 min

FN:s säkerhetsråd har just avslutat ett extrainsatt krismöte med att enhälligt fördöma Nordkoreas provsprängning.

Samtidigt säger USA i kväll att deras första analyser inte visar att Nordkorea verkligen gjort det landet påstår.

FN:s säkerhetsråd fördömer i total enighet och med största möjliga styrka Nordkoreas påstått genomförda provsprängning, som misstänks vara i linje med landets ambitioner att få fram kärnvapen.

Värt att notera är att Nordkoreas enda kvarvarande allierade, säkerhetsrådets permanenta medlem Kina, under det korta mötet inte tvekade att ställa sig bakom fördömandet.

Säkerhetsrådet säger att sprängningen, om det var av den sort Nordkoreas regim påstår, var ett klart och tydligt brott mot FN:s och säkerhetsrådets resolutioner, liksom mot internationell fred och säkerhet.

Säkerhetsrådet börjar nu diskutera vilka åtgärder, inklusive eventuellt utökade sanktioner, som kan bli aktuella för det redan internationellt isolerade landet.

Samtidigt som FN:s säkerhetsråd kom med sitt fördömande, spädde Vita Huset på de tvivel som redan cirkulerar kring Nordkoreas uppgifter om en lyckad provsprängning.

USA:s allra första analyser av vad som egentligen hände ger inte fog för Nordkoreas påståenden om ett lyckat vätebombstest, säger president Obamas talesperson Josh Earnest.

Nu fortsätter USA:s analys av händelsen, liksom FN:s säkerhetsråds arbete med kommande åtgärder mot Nordkorea.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".