Smog över Los Angeles i Kalifornien, USA. Foto: David McNew/PRB.
Los Angeles drabbas med jämna mellanrum av svåra prövningar, på bilden är det smog som gör livet svårt för de luttrade invånarna.

Tusentals evakueras efter gigantisk gasläcka

Gasläcka svår att täppa igen
1:58 min

I den amerikanska delstaten Kalifornien utfärdades i natt katastroftillstånd vid en mycket omfattande naturgasläcka i en förort till Los Angeles.

Tusentals människor har evakuerats och gasläckan orsakar ett dagligt utsläpp av växthusgaser som enligt miljöexperter motsvarar avgaser från flera miljoner bilar.

Det är nästan ofattbara siffror det handlar om: mellan 30 och 60 ton metangas läcker varje timme ut från underjorden i Los Angelesförorten Porter Ranch.

Mera konkret uttryckt beräknas den pågående gasläckan varje dag producera utsläpp som motsvarar åtta eller nio kolkraftverk, eller minst fyra, och ända upp till sju, miljoner bilar.

Gasen är osynlig för blotta ögat, men känns som en oljig dimma i området, och dess påverkan på både människor och miljö är nu så stor att den kallas katastrofal av både miljö- och folkhälsoexperter

Tvåtusen familjer har redan evakuerats och tusentals till står på tur.

Många fler av de 30 000 invånarna i Porter Ranch har rapporterat att de lider av näsblod, kräkningar, huvudvärk och andningssvårigheter.

Vad värre är - läckan från det underjordiska naturgaslagret har pågått ända sedan oktober, och den sammanlagda mängden metangas som hittills läckt ut beräknas ha ökat på hela delstaten Kaliforniens årliga utsläpp av växthusgaser med minst 25 procent.

När metangas kommer ut i atmosfären och i kontakt med solens strålning kan den enligt experterna överträffa uppvärmningseffekten av koldioxid med 80 gånger styrkan i hela 20 år efter utsläppet.

Det kanske allra värsta är att ingen just nu vet när läckan kan täppas igen, eftersom det är oklart hur, eller exakt var, den uppstått.

Tidigast i slutet av februari, kanske inte förrän mars eller april, säger myndigheterna och det ansvariga gasföretaget, som kallat in experter från BP:s stora oljeutsläpp i den mexikanska golfen 2010.

Hittills har åtta försök att täta läckan gjorts, men trycket från det enorma gasflödet har varje gång visat sig för stort.

Nu försöker man borra sig två och en halv kilometer ner till de ledningar som tros läcka, ett arbete som både tar tid och är farligt.

Läckan kan lätt förvärras och explosionsrisken uppges vara överhängande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".