Ilska efter snökaos i Ryssland

1:30 min

I Ryssland har 80 fastfrusna bilister väckt stor ilska. I mer än ett dygn ringde de förgäves på hjälp utan att få det. En ung man dog i sin bil. En av de överlevande har skickat en videovädjan till president Vladimir Putin.

Pavel Gusevs chockerande video till ryske presidenten, Orenburgs guvernör och chefen för ryska räddningstjänsten sprids snabbt i Ryssland. Han berättar hur 80-talet bilister fastnade på vägen mellan Orenburg och Orsk, i ryska Ural,  i hård snöstorm och kyla i nära ett dygn utan att någon försökte hjälpa dem från räddningstjänst eller polis.

– Vi blev övergivna i nära ett dygn, en gravid kvinna, små barn och sjuka åldringar, vi kunde alla 80 helt enkelt ha dött där i våra bilar när bensinen tog slut och vi inte längre kunde värma oss, berättar han.

Han undrar också varför Ryssland, som sänder nödhjälp till andra utomlands, inte klarar av att hjälpa sina egna medborgare som fastnat i en snöstorm på en motorväg.

En man i 30-års åldern hittades först tre dygn senare ihjälfrusen i sin totalt översnöade bil. På sjukhus finns tolv med så svåra frostskador att de kan tvingas till amputation.

Kritiken mot ryska räddningstjänsten är stor och en åklagare ska nu utreda det inträffade. Enligt Gusev ska en del av dem som ringde för att få hjälp ha blivit tillsagda att de borde ha stannat hemma. Men någon varning om snöovädret hade inte skickats ut.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista