Flyktingar väntar på tåget som ska ta dem genom Kroatien vidare till Slovenien.
Flyktingar väntar på tåget som ska ta dem genom Kroatien vidare till Slovenien. Arkivfoto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Kylan slår hårt mot flyktingarna på Balkan

Hjälparbetaren: Vi har inte så mycket kläder att hjälpa dem med
1:42 min

Vinterkylan förvärrar läget för de tusentals människor som trots striktare gränskontroller i bland annat Sverige fortfarande är på flykt genom Europa. Samtidigt har smugglarna åter fått en viktig roll när flera länder infört begränsningar längs flyktvägen.

Det är tidig morgon när några hundra människor stiger av tåget i Tabanovce i norra Makedonien.

I ett videoklipp som spelades in i tisdags av en lokal hjälparbetare syns vuxna och barn invirade i filtar som skydd mot minusgraderna. Framför dem väntar ett par kilometers vandring till Serbien på vägen norrut i Europa.

Nu har snön och kylan bytts ut mot regn i Makedonien och hjälparbetaren Jasmin Redzepi berättar om en ständig brist på tillräckligt varma kläder och skor.

– De här människorna är inte särskilt väl förberedda och vi har inte så mycket kläder att hjälpa dem med. Många, särskilt barnen, blir kraftigt nedkylda och får feber, säger han.

Spela Majcen som är FN:s flyktingorgan UNHCR:s talesperson i Slovenien vittnar om samma sak vid gränsen mellan Slovenien och Österrike.

– Vi har fått in rapporter om människor som blivit sjuka på grund av vädret och som riskerar köldskador.

Några konsekvenser av Sveriges nyligen införda gränskontroller har än så länge inte märkts längs flyktingarnas väg som går från Grekland, genom västra Balkan, vidare mot Österrike och Tyskland.

Dagligen passerar runt 3 000 människor de olika ländernas gränser.

Däremot har beslutet från november då flera länder längs den så kallade Balkanrutten började sålla bland flyktingarna och bara släppa igenom människor från krigsdrabbade länder som Syrien, Irak och Afghanistan fått följder.

Enligt Jasmin Redzepi i Makedonien utnyttjas beslutet av smugglare som nu åter, mot stora summor pengar, smugglar människor över gränsen från Grekland till Makedonien där de riskerar att gripas av polis.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".