Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg där statliga Vattenfall är huvudägare.
Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg där statliga Vattenfall är huvudägare. Foto: Adam Ihlse / TT

Olönsamt för Vattenfall att driva kärnkraft

"Det är en av de absolut viktigaste frågorna 2016"
1:40 min

På den kallaste dagen hittills i vinter går statliga Vattenfall och varnar för att alla kärnkraftverk kan komma att stängas i förtid. Med dagens skatter och säkerhetskrav blir investeringarna för stora när elpriset är så lågt att det inte lönar sig att driva kärnkraften, menar Vattenfall.

Vattenfalls produktionschef ser allvarligt på den rådande situationen i Sverige i dag.

– Situationen är allvarlig för kärnkraften i Sverige. Det beror på att elpriserna har rasat från en nivå som för några år sedan var betydligt högre. Dessutom har vi en effektskatt på kärnkraften, säger Torbjörn Wahlborg produktionschef för Vattenfalls vatten- och kärnkraftverk.

Thorbjörn Wahlborg menar att dagens låga elpris som väntas ligga kvar på en låg nivå flera år framöver tillsammans med effektskatten på kärnkraft, som höjdes så sent som förra året, helt enkelt inte gör det lönsamt för Vattenfall att fortsätta att driva reaktorerna i Ringhals och Forsmark vidare.

Dessutom, för att klara de nya säkerhetskraven som träder i kraft år 2020, måste det tas beslut om stora investeringar i reaktorerna i år.

– Med de priserna som vi ser i dag, kommer det bli väldigt svårt att ta investeringsbeslut baserat på någon form av kalkyl. Då innebär det att vi inte kan göra de investeringar som vi behöver göra. Och då kan vi inte köra kärnkraften vidare.

Men att reaktorerna i så fall skulle behöva stängas i förtid tror Torbjörn Wahlborg blir en ohållbar situation för elförsörjningen. I Sverige svarar kärnkraften för ungefär 40 procent, men frågan är akut och måste lösas i år, säger han.

– Vi för också en diskussion med regeringen om detta. Det är en av de absolut viktigaste frågorna för 2016 och är en fråga som måste lösas, säger Torbjörn Wahlborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".