Ett litet barn inlindat i filtar. Foto: TT.
Stillbild från den film som sägs vara inspelad i Madaya. Foto: TT.

Aktivist: Det är en akut hungerkris

"Mammor gör soppa på vatten, salt och örter"
1:58 min

FN har fått tillåtelse att leverera hjälpsändningar till flera belägrade städer i Syrien, bland dem finns staden Madaya där runt 40 000 personer saknar mat, dryck och mediciner.

Enligt syriska människorättsobservatoriet har minst tio personer dött till följd av brist på mat och mediciner, lokala aktivister uppger att ännu fler har svultit ihjäl.

–Det är en akut hungerkris, säger en ansvarig på sjukhuset i en av de belägrade städerna till vår korrespondent. 

Folk började äta löv från träden, men när snön kom fanns det inga löv kvar att äta

Filmer som sägs vara från den syriska staden Madaya visar gråtande, utmärglade småbarn där varje revben syns. Vi kan inte själva verifiera filmerna. Men människor hungrar i flera avskurna städer, Madaya och Zabadani som belägras av den syriska regimens styrkor och Fuaa och Kafraya som belägras av rebeller.

Jag når Amer Burhan som är ansvarig för sjukhuset i Zabadani, men hela hans familj är instängd i Madaya och beskriver en helt desperat situation där all mat tagit slut.

– Folk började äta löv från träden, men när vintern och snön kom fanns det inga löv kvar att äta, de började leta efter örter på marken, nu gör mammorna en soppa på vatten och salt eller lite örter till sina småbarn, säger Amer Burhan. De är hunger och kyla samtidigt.

Pawel Krzysiek är talesperson för internationella röda korskommittén i Damaskus, han var med då den sista hjälpen levererades till städerna i oktober. 

– Då var människor trötta och hungriga, mammor klarade inte att amma sina barn, nu är det nog ännu värre tror Pawel Krzysiek. 

Men de fyra belägrade städerna är ett exempel på lidandet i andra delar av Syrien säger talesmannen för internationella Röda Korset i Damaskus. 

– Det finns andra områden som också är svåra att nå, totalt uppskattar vi att fyra miljoner syrier är avskurna från hjälp och dit måste vi också nå fram, säger Pawel Krzysiek.

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".