En banktjänsteman räknar amerikanska dollar och kinesiska yuan. Foto: Scanpix.
Amerikanska dollar och kinesiska yuan. Foto: TT.

Kinas valutaoro leder till intensivare konkurrens

"Yuanen kommer förlora mellan 5-10 procent av sitt värde inom ett år"
1:55 min

Kinas beslut att sänka värdet på sin valuta yuan kan få långtgående konsekvenser. Det påverkar Riksbanken och direkt svenska exportföretag.

Det finns dessutom en oro för fler sänkningar framöver.

– Om Kinas valuta fortsätter att falla så betyder det att dollarn kommer att stiga, det kommer att påverka amerikanska centralbanken. Då blir de mer återhållsamma med räntehöjningar, säger Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken.

Det pågår en katt- och råttalek mellan världens centralbanker, där ingen vill att just deras valuta ska bli starkare. Helst ska den i stället bli svagare, för att skapa inflation och hjälpa den inhemska exportindustrin.

– I förlängningen påverkar det också Riksbanken. På det sättet blir Kinas valutapolitik också av vikt för Riksbankens räntor och valutapolitik, säger Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken.

Men mycket talar för att den just kommer att fortsätta falla. Sean Yokota bevakar Asienmarknaderna för SEB:s räkning:

– Jag tror att om tre till sex månader, eller inom ett år, så kommer yuanen att förlora mellan fem och tio procent av sitt värde, precis som vilken valuta som helst. Underliggande fundament talar för det, säger han.

Och denna tävling mellan länderna om att minska värdet på sin valuta deltar både USA, Europa och länder i Asien.

– Jag räknar med att spänningen mellan Kina och USA, och Kina och Europa, kommer att förvärras från och med nu.

Men för svensk del handlar det inte bara om ett ökat tryck på att Riksbanken att hålla ner räntan om Kinas valuta fortsätter att falla.

– Vi har annars varit vana vid att Kinas valuta har stigit år efter år. Det har förstås gynnat alla länder som konkurrerat med Kina. Men nu får vi kanske helt plötsligt utsättas för en intensivare konkurrens, bland annat med att valutan faktiskt får falla, säger Jan Häggström.

Relaterat

Mer om Kina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".