Fullbelagt i tältlägret i Revinge

1:34 min

Det är fortfarande svårt för Migrationsverket att hitta husrum för asylsökande, trots att antalet nyanlända har minskat kraftigt sedan den tillfälliga gränskontrollen infördes den 12 november. 

Den 14 december flyttade de första asylsökande in i det tillfälliga och akut byggda tältläger som rests i Revinge utanför Lund, inne på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps område.

Nu är lägret fullbelagt.

– Man får stå ut. Allt är inte lätt i livet, säger Idrissa N'Diaye från Tchad som bott här sedan julhelgen.

Han är ändå rätt nöjd med boendet.

Här finns plats för 204 personer, tolv personer i varje tält.

I går sov 200 människor här, alla ensamstående män.

Hur länge lägret behöver användas är oklart.

– Som det ser ut nu har vi en överenskommelse med MSB till och med den 24 januari, sedan vet vi inte efter det, säger Rebecca Bichis, sektionschef på Migrationsverket.

Det här lägret har inte krävt något bygglov. De asylsökande bor här i två-tre veckor. Men strax före jul blev alla tillstånd klara för det större tältläger som också planeras här för 375 personer.

Senast den 15 januari ska Migrationsverket ge MSB besked om man vill att lägret ska bygga.

Det gäller då även de övriga tältläger för sammanlagt 3 000 personer på Gävle övningsfält, på skjutfälten i Myttinge i Värmdö och i Skogstibble i Uppsala och i Jättuna i Flens kommun. Kostnaden beräknas till 610 miljoner kronor och byggtiden ett år.

– Man kan konstatera att tält inte är något billigare alternativ än andra boendeformer. Det gör naturligtvis att vi måste se om tältboende är det mest lämpliga, säger Willis Åberg, ansvarig för boendefrågor på Migrationsverket.

MSB:s beräknade kostnad på 610 miljoner har en felmarginal 20 procent, det vill säga att kostnaden kan slå på 122 miljoner kronor. Det kan vara lika dyrt eller till och med billigare att bygga modulhus istället.

Om de större tältlägren ska byggas ska de användas i tre år och de asylsökande bo där under hela den tid det tar att pröva deras ansökningar.

– Vi har ju utredningstid som vi vet i många fall kommer att överskrida ett år. Det innebär i den formen man ska bo nu måste man kunna bo under minst utredningstiden, säger Willis Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista