Oseberg oljeplattform i Norska Havet.
Oseberg oljeplattform i Norska Havet. Foto: AP

Lägre reallöner i oljekrisens Norge

"Vår tur att ta problemen"
1:59 min

I Norge väntas oljekrisen ge ökad arbetslöshet, reallönesänkningar och bara marginell tillväxt under 2016.

Den svaga kronan bidrar till nedgången i de norska reallönerna säger Øystein Dørum, chefekonom på Den Norske Bank, DNB.

– Nu ser vi att löneökningarna i Norge blir de lägsta sedan 1935, alltså på 80 år. Eftersom den svaga kronan ger större prisökningar blir det en nedgång i reallönerna för första gången sedan 1989, säger Øystein Dørum.

Under oljeboomen hade Norge dubbelt så höga löneökningar som andra europeiska länder. Men enligt chefen för branschorganisationen Norsk Industri, Knut Sunde, verkar guldåldern nu vara över.

– Efter många härliga år är det vår tur att ta problemen, säger Knut Sunde.

I Norge har arbetslösheten redan stigit i oljekrisens spår, till 4,6 procent i december. Det är fortfarande lägre än i de flesta europeiska länder, men DNB räknar med sakta stigande arbetslöshetstal i Norge ända fram till 2019.

Enligt DNB:s prognos kommer investeringarna i norsk olja och gas minska med totalt 35 procent under perioden 2014-2017. Chefekonomen Øystein Dørum tror på en marginell tillväxt i Norge i år.

– I fjol växte norsk ekonomi med en och en kvarts procent. I år ser vi för oss en motsvarande tillväxt.

Samtidigt finns det flera stötdämpare för den problemtyngda norska ekonomin.

Norska kronan har tappat runt 30 procent av sitt värde jämfört med de stora valutorna de senaste två åren, vilket hjälper både exportindustrin och resebranschen.

Norges centralbank har fortsatt en del spelrum att sänka räntan. Landet har en enorm finansiell reserv i den statliga oljefonden som är värd över 7 000 miljarder kronor. Norge kan välja att elda på ekonomin genom att skyffla över ännu mer oljepengar till den vanliga statskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".