Foto: EPA
Foto: EPA

Direktrapport: Hotellattacken i Egypten

Turist: De sköt hej vilt
1:27 min
  • Gärningsmän har gått till attack mot turisthotellet Bella Vista i Hurghada i Egypten.
  • Tre utländska turister uppges vara skadade. UD bekräftar att en svensk man skadats i attentatet. Tillståndet för de skadade ska vara stabilt.
  • Här är Ekots direktrapport under natten

Martin Johansson: Hej och välkomna till Ekots direktrapportering om händelserna i Hurghada, Egypten.

20:24, 8 January 2016

Martin Johansson: Strax innan klockan 20 ska gärningsmän ha öppnat eld mot ett turisthotell på orten. Enligt uppgifter till Reuters ska två turister ha skadats.

20:25, 8 January 2016

Martin Johansson: Händelsen inträffade på ett hotell där resebolaget Apollo har gäster. 90 av gästerna på hotellet kommer ifrån Sverige, Norge och Danmark, uppger Apollos Sverigechef Peter Browall för Ekot..

20:26, 8 January 2016

Martin Johansson: -- Det är en incident som skett på vårt hotell Bella Vista. Vi vet väldigt lite om vad som hänt ännu, men vi har aktiverat vår beredskap och har personal på väg till hotellet, säger Peter Browall till Ekot.

20:27, 8 January 2016

Charlotta Andersson: Två svenskar har knivhuggits vid attacken i Hurghada, uppger Egyptens hälsodepartement enligt Ahramonline.
Enligt mediebolaget al-Arabiyya har samtliga tre gärningsmännen oskadliggjorts.

20:49, 8 January 2016

Charlotta Andersson: Egypten har en lång historia av attacker mot hotellindustrin, säger terrorforskare Hans Brun.

20:53, 8 January 2016

Charlotta Andersson: Cecilia Uddén, korrespondent på plats i Egypten: Jag vet inte vilka som ligger bakom den här attacken men det finns ett hot från framför allt IS som tog på sig till exempel explosionen av det ryska planet över Sinai. Och det finns flera celler framför allt i norra Sinai som har svurit en lojalitet til IS.

20:56, 8 January 2016

Charlotta Andersson: Omständigheterna kring attacken är fortfarande oklara men enligt det egyptiska mediebolaget al-Ahram blev de två svenskarna knivhuggna. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att en dansk och en tysk skadades vid attacken.

20:58, 8 January 2016

Charlotta Andersson: Vad betyder det här för turismen?
Cecilia Uddén: Det är förödande, turistnäringen var ju i stort sett krossad efter bombningen av planet över Sinai. De som fortsatte åka till Egypten efter det attentatet åkte istället just till Röda Havet-kusten och däribland Hurghada.

21:02, 8 January 2016

Charlotta Andersson: Peter Browall, Sverigechef vid Apollo, säger att området där skottlossningen inträffat är avspärrat.
- Det rapporteras att det är lugnt i området och på hotellet. Nu arbetar vår personal med att säkerställa kontakt med alla gäster på hotellet.

21:03, 8 January 2016

Erik Norberg: Ros-Marie Karlsson driver en restaurang i Hurghada. I samband med attacken mot hotellet kom hennes man inspringande och skrek åt henne att stänga restaurangen.
-- Jag drog på mig jeans och stövlar och ska ge mig ut. Folk kom skrikande och skrek gå inte ut för de skjuter dig, säger hon till Ekot.
Hon säger att hon har varit i Egypten under både den första och andra revolutionen.
-- Då var det aldrig någon uppståndelse i Hurghada, men i kväll då var jag verkligen rädd!

21:05, 8 January 2016

Charlotta Andersson: Uppgifterna om hur många som skadats är inte ännu säkert. Men resebolaget Apollo uppger att en svensk man är skadad.
Men Utrikesdepartementet kunde vid 21-tiden inte bekräfta uppgifterna om att svenskar skadats i Hurghada.

- Vi följer utvecklingen. Ambassaden i Kairo undersöker uppgifterna och försöker få så mycket som möjligt bekräftat av lokala myndigheter så vi får en samlad bild, säger Joakim Edvardsson vid UD:s presstjänst.

21:16, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: Enligt nyhetsbyrån AP har Egyptens inrikesministerium sagt att det var en svensk och två österrikiska turister som skadades i attacken.

21:19, 8 January 2016

Cassandra: Inga egyptiska medier pratar om svenskar, utan en dansk och en tysk.

Daniel Wåckner, Ekot: Uppgifterna skiljer sig mellan olika källor, den senaste uppgiften kom från inrikesministeriet i Egypten och sa två österrikiska turister och en svensk turist.

21:27, 8 January 2016

Erik Norberg: Carl Heath är turist i Egypten. Han befinner sig i en annan del av Hurghada än där hotell Bella Vista ligger.
Han säger att den här attacken troligen kommer att innebära ett nytt, hårt slag mot turismen i landet.
-- Jag har rest runt i Egypten och egyptierna är verkligen gästfria så det är verkligen en tragedi det här, säger Carl Heath i Ekots livesändning.

21:34, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: Cecilia Uddén i Ekots extrasändning: För terroristerna är inte det främsta motivet att turister dricker alkohol och har bikinis, det främsta skälet är att vända sig mot den korrupta egyptiska staten som de anser har frångått sitt ansvar mot islam.

21:37, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: Cecilia Uddén: Kan tänka mig att svenska researrangörer ställer in resor efter detta attentat, man inbilldade sig att Hurghada var säkrare än Sharm El-Sheik, det kommer man nu att omvärdera.

21:40, 8 January 2016

Erik Norberg: Turisten Carl Heath reser i Egypten med en vän som har barn med sig.
-- Vi har valt att hålla oss inomhus och inte gå ut. Men vår stämning är trygg och lugn, säger han i Ekots livesändning.

21:41, 8 January 2016

Erik Norberg: Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén:
-- UD avråder mot icke nödvändiga reser till Egypten utom just röda havs-kusten. Men Hurghada hör till de orter som man hittills inte avrått ifrån eftersom de inte ansetts utsatta för hot.

21:47, 8 January 2016

Charlotta Andersson: Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén:
-
Sannolikt var syftet att skada långt långt fler. Det finns uppgifter om att polisen ska ha oskadliggjort ett självmordsbälte, säger hon.

21:53, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: Råkar egyptier också ut för terrorattacker av liknande sort som vi inte får höra om?
- Ja, det är klart att människor i mellanöstern i allmänhet är de som framförallt drabbas av terrordåd. Men här i Egypten har de som utsatts för attacker framförallt tillhört säkerhetsstyrkorna, och det här ingår i IS taktik att inte gå till attack mot vanliga människor eftersom det skapar så mycket vrede mot terrorgruppen, säger Cecilia Uddén i Ekots extrasändning.

21:54, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: Nu är Ekots extrasändning slut, men vi fortsätter att uppdatera här en stund till.

21:59, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: Nu återupptas Extrasändningen i P1.

22:13, 8 January 2016

Erik Norberg: En svensk Apolloresenär fördes till sjukhus efter attacken.
-- Han fördes dit med anledning av att han skadades under incidenten. Men jag kan inte uttala mig om omfattning på skadorna, säger Peter Browall till TT.

22:15, 8 January 2016

Erik Norberg: Av de 90 Apolloresenärer som befinner sig på hotellet är 36 svenskar, 45 från Danmark och nio från Norge.

22:16, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: Enligt uppgifter till Svt så vårdas en svensk på sjukhuset El Nile med ytliga knivskador. En österrikisk kvinna har opererats, hennes tillstånd beskrivs som stabilt.

22:20, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: Cecilia Uddén i Ekots extrasändning: Alla attentat mot turister i Egypten leder till bedrövade reaktioner från vanliga människor i Egypten. Det här är ju en inkomst som påverkar tiotusentals människor när turismen försvinner från landet och efter varje sånt här attentat som jag upplevt här så möts man av människor som ber om ursäkt för att detta händer och som uttrycker sin stora bedrövelse över att det är blodiga attentat som Egypten blir känt för.

22:28, 8 January 2016

Hasse: Varför denna uppståndelse över en svensk som skadats lindrigt? Det händer varje helg i Sverige

Daniel Wåckner, Ekot: Att en svensk turist skadas i samband med något som kan vara en terrorattack, på ett ställe som många svenskar har en relation till, anser vi är viktigt att rapportera om.

22:31, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: - Jag är förvånad att det ens var 100 svenska turister i Hurghada efter attentatet mot det ryska planet i höstas, men det beror ju på att Hurghada har varit skonat från attacker i många år och att denna del av röda havskusten har ansetts som säkert att åka till, säger Cecilia Uddén.

22:33, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: Apollos sverigeschef Peter Brovall i Ekots Extrasändning:
- Vi har haft kontinuelig kontakt med personal på plats, nu är läget lugnt på platsen. Vi har 353 gäster i Hurghada, varav 90 har varit på hotellet som påverkats.

22:35, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: Peter Brovall säger att gästerna på hotellet flyttas till andra hotell eftersom det ska göras en utredning på plats.
- Alla individuella önskemål ska diskuteras med gäster på plats.
Har ni möjlighet att flyga hem resenärer i förtid?
- Vi tittar på alla möjligheter.

22:37, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: - Den information som vi har är att en svensk gäst är skadad och har förts till sjukhus, efter omständigheterna mår mannen okej, säger Peter Brovall på Apollo.
Hur säkra var ni på Apollo att Hurghada var ett säkert resmål?
- Vi har alltid nära kontakt med UD och vi följer UD:s rekommendationer.

22:41, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: Svenska utrikesdepartementet uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga och att följa lokala myndigheters instruktioner.

22:45, 8 January 2016

Charlotta Andersson: Sara Modin på UD:s pressjour bekräftar för TT att en svensk skadades i attacken.

22:53, 8 January 2016

Daniel Wåckner, Ekot: Nu avslutar vi denna direktrapportering för kvällen. Hör gärna av er med tips till ekot@sverigesradio.se

00:12, 9 January 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".