Vakt utanför hotell i turistorten Hurghada. Foto: Mohamed Abd El Ghany/TT.
Foto: Mohamed Abd El Ghany/TT.

Uddén: I Egyptens intresse att tona ner attacken

Cecilia Uddén rapporterar från Egypten
2:29 min

Egyptens turistminister säger att de båda gärningsmännen som i går attackerade turister med kniv, agerade på egen hand och inte på uppdrag av den så kallade islamiska staten, IS. Det är fortfarande oklart vilka motiv gärningsmännen hade och det är inte säkert att det någonsin kommer att klargöras.

Gårdagens attack är ett hårt slag mot Egyptens redan hårt drabbade turistnäring. Efter sprängningen av det ryska planet över Sinai förvandlades Sharm el Sheikh till en spökstad. Orter som Kairo och Alexandria övergavs av turisterna redan för flera år sedan, när flammande bilder från revolutionens gatustrider och bensinbomber täckte världens förstasidor.

Därför har Egypten allt intresse av att tona ner gårdagens incident. Det kan trots allt ha rört sig om två störda invidivder utan koppling till det stora terrornätverket IS. Tre skadade turister borde inte behöva bli en dödsstöt för det som finns kvar av charterresor till röda havskusten och världspressen dras snabbt med i terrorspekulationer.

I går kväll kom uppgifter om att man hittat ett självmordsbälte med sprängämnen, vilket antydde att det hade kunnat bli mycket värre - en blodig självmordsattack med många döda. I dag på morgonen förnekar inrikesministeriet att det funnits ett självmordsbälte.

För Egypten vore ytterligare ett terrordåd i Islamiska staten, IS, namn förödande. Tolv procent av den arbetande befolkningen är sysselssatt inom turistnäringen som hittills utgjort 13 procent av Egyptens bruttonationalprodukt.

Men även om alla icke-terrorkopplade motiv är fullt möjliga, så kommer Egyptens förklaringar sannolikt att mötas med skepsis med tanke på hur sprängningen av det ryska planet hanterades. Den så kallade Islamiska staten, IS, har tagit på sig dåden, men egyptiska myndigheter hävdar fortfarande att det inte går att slå fast att det rörde sig om ett terrordåd. 

En gärningsman är död, den andre svårt skadad, och vad han än säger till media så kommer det att vara färgat av vad egyptiska myndigheter vill att han ska säga. Man kan heller inte utesluta att knivattacken i Hurghada genomförts av två enskilda individer som inspirerats av knivdåden i Israel.

Den egyptiska säkerhetstjänsten anses ha varit effektiv när det gäller säkerheten vid turistorterna kring Röda havet. Tio år utan attacker passerade mellan 2005 och sprängningen av det ryska planet i höstas

Den svenske turist som knivhöggs i Hurghada i går är 27 år gammal. I går kväll skrev han på Facebook: ”Jag ligger på sjukhus, fyra knivhugg, men läget är stabilt”.

Han knivhöggs medan han satt och åt middag med sin pappa på en restaurang i anslutning till hotellet. Enligt pappan gömde de sig under bordet tills fältet var fritt och de kunde ta sig till sjukhuset där 27-åringen fick fyra stygn.

Andra turister i Hurghada vittnar om våldsam skottlossning. En norsk man säger sig ha sett en svart flagga med vit skrift.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".