Serge Najman går oftare till kosherbutiken idag. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio
Serge Najman går oftare till kosherbutiken idag. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio

Gisslan om attacken mot butiken i Paris

"Det var som en krigsscen"
2:16 min

I Paris har det gått ett år sedan attentatet mot judar i en kosherbutik i dag. Nu kommer allt fler berättelser från de som satt flera timmar som gisslan. Fortfarande är det svårt för de här personerna att gå ut på stan efter skräcken de upplevt. 

Yohann Dorai satt som gisslan, han är rädd för att gå ut. Det hade blivit bättre, men vid de nya attentaten i november kom rädslan tillbaka, berättar Yohan Dorai i franska tv-kanalen BFMTV. Nu ger han ut en bok om gisslandramat i l'Hypercacher.

Yohann Dorai var bland kunderna som gömde sig i ett kylrum. De lyckades hålla en bebis tyst i flera timmar. En kassörska tvingades ned flera gånger för att hämta personerna, vissa gick upp till terroristen.

Fyra judar dödades i butiken. De som satt i kylrummet har blivit som en familj. Fortfarande skickar de meddelanden till varandra hela dagarna i en chat. Från kylrummet hade de hela tiden kontakt med polisen på telefon. Och de skyddade bebisen vid stormningen.

– Det startade med explosioner. Det var som en krigsscen när vi fördes ut ur butiken, berättar Dorai.

Alain Couanon var uppe i butiken och berättar om dialogen med terroristen. Alla var tvungna att presentera sig och berätta om sitt ursprung. Alain Couanon berättade att han var fransk och kom från en katolsk familj.

– Att människor ska väljas ut och dödas för den man är, inte för något man gjort, det är ohyggligt och galet, säger han i dag till tv-kanalen.

Nästan 8 000 judar lämnade Frankrike förra året, många av dem för att de känner sig otrygga här. Men det blev inte ett så stort antal som man trodde från början. Juden Serge Najman som jag träffar vid L'Hypercacher handlar mer i butiken i dag

– Självklart. Jag handlar mer här idag för att stödja offren efter barbariet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".