Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk. Foto: Sergei Supinsky/TT.
Premiärminister Arsenij Jatsenjuk säger att det ska rättas till. Foto: Sergei Supinsky/TT.

Skandal i Ukraina - lag ändrades i smyg

Maria Persson Löfgren rapporterar
1:47 min

I Ukraina har två parlamentariker i hemlighet ändrat i en lagtext med följd att den visumfrihet som EU har utlovat till i juli i år nu hotas. Ändringen av texten avslöjades i samband med parlamentets jul- och nyårsuppehåll.

Det är i ukrainskspråkiga Radio Svoboda som nyheten om att ukrainare nu riskerar att inte få visumfrihet till EU redan i år först berättades. Parlamentarikern Victor Sjumak, en av tre i antikorruptionskommittén, upptäckte att någon ändrat i redan klubbad text i den nya budgeten för i år.

Det handlar om krav som ställts på Ukraina från EU och internationella långivare om att minska korruptionen och få större öppenhet. Från och med i år skulle alla parlamentarikers inkomster och förmögenheter deklareras öppet och finnas sökbara elektroniskt för allmänheten.

Enligt Transparency International är lagen om öppen inkomstdeklaration en förutsättning för att åtala dem som deklararar falskt.

Bakom skandalen, som den kallas i ukrainska medier, visade sig två parlamentariker i själva budgetkommittén stå. De hade självsvåldigt ändrat i texten så att den elektroniska deklarationen inte börjar gälla i år utan först om drygt ett år.

Därmed uppfyller inte Ukraina EU:s krav. Men skandalen handlar också om att parlamentet röstade för budgeten utan att lägga märke till ändringen som gjorts.

En del parlamentariker har i efterhand till och med försvarat ändringen och hävdar att kravet på öppenhet om inkomster och förmögenhet är att likna med övervakning i en polisstat.

Viktor Sjumak, som avslöjade det hela, säger dock att de gjort det för att få mer tid att dölja sina egna tillgångar, genom att hinna föra över sina inkomster och förmögenheter på sin familjemedlemmar.

Just nu har parlamentet ledigt, men premiärminister Arsenij Jatsenjuk har sagt att felet ska rättas till så att det blir visumfrihet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".