Kataloniens regionpresident Artur Mas. Foto: Emilio Morenatti/TT.
Kataloniens regionpresident Artur Mas tar ett steg åt sidan för att undvika nyval. Foto: Emilio Morenatti/TT.

Katalonien går vidare utan nyval

Katalanska separatistpartier har nått en överenskommelse om hur en ny regional regering ska bildas. Därmed undviks nyval och processen mot självständighet kan ta fart igen - och Madrid bävar.

Uppgörelsen i sista minuten innebär att den tillförordnade regionpresidenten Artur Mas träder åt sidan.

– Att utlysa nyval på måndag hade varit det sämsta alternativet, sade han på en presskonferens i Palau de la Generalitat i Barcelona på lördagen.

Katalonien har sedan regionvalet den 27 september varit utan en ordinär regering på grund av splittring mellan de separatiska valvinnarna valalliansen Junts pel Sí (borgerliga CDC ihop med vänsterpartiet ERC) och den vänsterradikala grupperingen CUP.

Nu arbetade klockan för att tvinga fram en uppgörelse. Tiden för att undvika nyval var söndag vid midnatt, och ett nyval hade bromsat upp självständighetsprocessen.

Veckans stenhårda förhandlingar mellan Junts pel Sí och CUP slutade på lördagen med att Artur Mas offras. Han har som varit självständighetsrörelsens frontfigur sedan 2012, men CUP:s oavvisliga krav var att han inte finge bli regeringsbildare. För CUP står han för en oacceptabel korruptionskultur och nedskärningspolitik.

– Det viktigaste är landet och dess folk, det står över partier och personer, sade Artur Mas och medgav att det var smärtsamt beslut för honom - men uteslöt inte politisk comeback.

På söndag kväll kommer det katalanska parlamentet i stället att installera Carles Puigdemont, borgmästare i Girona och CDC-medlem, som ny regionpresident. En 53-årig journalist blir nu den som ska leda den nya regeringens arbete för att bryta sig loss från Spanien, en process som enligt planen ska ta 18 månader.

Enligt uppgörelsen lovar vågmästarpartiet CUP att ge det nödvändiga stödet vid förtroendeomröstningen i parlamentet.

– I dag har vi nått en exceptionell överenskommelse för att gå vidare mot självständighet, sade CUP-parlamentarikern Eulàlia Reguant enligt tidningen La Vanguardia.

Efter det nationella parlamentsvalet den 20 december har försöken att bilda en ny centralregering gått i stå för "gammelpartierna" PP (höger) och PSOE (socialist) och de nya uppstickarpartierna Podemos (vänster) och Ciudadanos (mittenhöger).

Alla fyra är emot att Katalonien bryter sig loss. Frågan är hur de tänker bemöta en ny katalansk regering med separatism som huvudmål. Det kan mycket väl tänkas att hittills låsta regeringsalternativ och koalitioner kan öppnas upp i en övergripande gemensam strategi för att bibehålla Spaniens enighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista