Peter Hultqvist
Foto: TT

Sverige och Danmark ingår försvarsavtal

0:16 min

Sverige undertecknar på torsdagen ett försvarstal med Nato-grannen Danmark. Samtidigt varnar ÖB för ökad risk för konfrontationer "i vår omedelbara närhet".

Sverige och Nato-landet Danmark ska teckna ett avtal om försvarssamarbete, som ska göra det möjligt för ländernas militära förband att i fred använda flygplats, hamnar och utbyta information.

Avtalet, som skrivs under på torsdag, gör det möjligt för ländernas stridskrafter att i fredstid använda flygbaser, hamnar och utbyta information, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Det handlar om informationsutbyte, det handlar om lägesbild, det handlar om säker kommunikation. Möjligheter till att använda varandras hamnar och flygbaser samt förberedelser för att under vissa förutsättningar kunna ha tillgång till varandras territorier, sa försvarsministern i sitt tal från Folk och Försvar, skriver TT.

Under 2014 rapporterades om incidenter när ryska signalspaningsplan varit nära att kollidera med passagerarflyg nära Kastrup. Dessa händelser har enligt Hultqvist drivit på avtalet.

Sverige har redan ett liknande avtal med Finland.

Under Folk och Försvar, på måndagen, höll även Micael Bydén sitt första tal som överbefälhavaren. Ett uppdrag han fick i höstas.

Han varnade för konflikter i Sveriges närområde.

– Situationen i dag präglas av mycket större dynamik med användande av hybrid krigsföring med dess inslag av överraskning och påverkan. Det här skapar en gråzon mellan fred och krig, sa Bydén.

Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiska kommentator: 

– Delvis var det samma budskap som försvarsminister Peter Hultqvist hade i sitt tal. Att det nu är en ny fas i svenskt försvar. Nu handlar det inte längre om att man ska bygga säkerhet enbart genom att delta i internationella insatser i till exempel Irak och Afghanistan. Nu är vi tillbaka i att man ska försvara Sverige och att man måste bli starkare, säger Fredrik Furtenbach, som fortsätter:

– En annan del av talet var att ÖB varnade för Ryssland, kan man säga. Att de stärker sin förmåga – och att de visat att de klarar att använda flyg, fartyg och ubåtar med kryssningsrobotar i Syrien, detta samtidigt som de gått in i Ukraina.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista