Rikspolischef Dan Eliasson, wearesthlm. Foto: TT
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: TT

Rikspolischefen: Måste gå till botten med det här

Eliasson: "Hoppas verkligen inte det är sant
2:04 min

Uppgifterna att polisen inte berättade om sextrakasserier mot unga tjejer på en festival i Stockholm i somras har vållat starka reaktioner. Rikspolischef Dan Eliasson sa på en presskonferens i eftermiddag att det här nu kommer lämnas över till polisens internutredningar.

– Det är väldigt starka ord att mörka, att aktivt mörka någonting. Låt att granska det här och så drar vi slutsatser om det, säger Dan Eliasson.

Det var på ungdomsfestivalen We are Stockholm i somras som både polisen och arrangören uppmärksammade flera fall där tjejer utsatts för sexuella trakasserier av grupper av unga män, men polisen sammanfattade festivalen som lugn och nämnde inte trakasserierna.

Enligt poliskällor till tidningen Dagens Nyheter ska gärningsmännen bland annat ha varit ungdomar som nyligen kommit till Sverige, och det har förekommit uppgifter om att det ska ha varit därför som polisen inte berättade om trakasserierna.

– Vår information ska vara saklig och relevant. Vi ska inte ta politisk hänsyn. Det politiska systemet får göra vilken analys de vill av vår sakliga information, säger Eliasson. 

Under dagen har Sverigedemokraternas partiledare enligt Aftonbladet krävt att rikspolischefen ska lämna sin post, och statsministern och flera andra partiledare har sagt att det här nu måste utredas grundligt.

Polisforskaren Stefan Holgersson säger att det är allvarligt att informationen om trakasserierna inte kom fram till allmänheten

– En effekt är att man inte gör en korrekt riskbedömning som förälder eller som tjej, säger han.

Enligt Stefan Holgersson kan det här också påverka förtroendet för polisen, men det tror inte rikspolischef Dan Eliasson.

– Sveriges befolkning har väldigt stort förtroende för svensk polis – det ska de ha också. Svensk polis gör ett bra jobb. Om nu någon enskild inte informerat på ett riktigt sätt, låt inte hela polisen bli lidande för det, säger Eliasson.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".