Ljus utanför skolan där knivdådet i Broby. skedde. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
1 av 2
Ljus utanför skolan där knivdådet i Broby skedde. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Foto: Anna Dahlbäck/Sveriges Radio, Björn Larsson Rosvall/TT
2 av 2
Foto: Anna Dahlbäck/Sveriges Radio, Björn Larsson Rosvall/TT

Knivskuren 15-åring död

Ekots reporter Anna Bubenko på plats i Broby
5:46 min

Den 15–åring som skadades allvarligt efter ett knivdåd på Göingeskolan i Broby har avlidit av sina skador. En 14-årig elev är omhändertagen, misstänkt för dådet.

Polisen har under kvällen avslutat förhör med den omhändertagna eleven säger Jimmy Modin som är presstalesman vid polisens ledningscentral, region syd.

– Brottsrubriceringen är nu misstanke om mord och 14-åringen är nu omhändertagen av sociala myndigheter, säger han. 

Det var vid lunchtid som den 15-åriga pojken blev knivskuren på Göingeskolan i Broby i norra Skåne. Han blev förd till sjukhus i ambulans men hans liv gick alltså inte att rädda. En krisgrupp har nu bildats för att kunna erbjuda stöd till de sörjande och en minnesstund är planerad till morgondagen.

Något tydligt motiv till dådet är ännu inte känt enligt polisens Jimmy Modin

– Vi tror det är en konflikt mellan pojkarna som har eskalerat, men närmare vad den grundar sig i kan jag inte svara på just nu.

Under eftermiddagen har skolan hållit en samling för alla elever och kontaktat vårdnadshavare för att informera om situationen. Eleverna har haft möjlighet att tala med mentorer om det som hänt.

Göingeskolan har hållit öppet för elever under måndagkvällen. Imorgon tisdag ställs all ordinarie undervisning in men även då är skolan öppen för den som behöver stöd.

– Vi har startat en krisgrupp och tittar på hur vi ska hantera morgondagen, säger Bertil Håkansson, säkerhetssamordnare på Östra Göinge kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".