Sveriges Överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Sveriges Överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Henrik Montgomery/TT.

ÖB tillbakavisar uppgifter om personalbrist

Bydén tillbakavisar uppgifter om personalbrist
1:51 min

Överbefälhavare Micael Bydén menar att det inte saknas väsentligt med personal i försvarsmakten. Han menar den bild som förmedlats i media, och däribland i Sveriges Radio, om att försvaret lider av en svår personalbrist är felaktigt.

– Den mediabild som figurerat den senaste tiden gör gällande att vi saknar 7500 soldater, det säger jag är fel.

När Micael Bydén talade om den felaktiga mediebilden om personalsituationen så refererade han själv till siffran att 7500 soldater saknades, men enligt Sveriges Radios beräkningar från i höstas saknas över 9000.

Den större delen av dessa är så kallad tidvis tjänstgörande personal, det vill säga soldater och sjömän som har en placering i krigsförband och som kan kallas in till övningar.

Micael Bydén erkänner att där har man misslyckats med att teckna tillräckligt med avtal men eftersom man kunnat fylla på med tidigare värnpliktiga så har det hålet fyllts.

– De är bra, jag är trygg med den lösning vi har. Nu ska vi fortsätta utbildning, attrahera och se till att behålla fler tidvis tjänstgörande soldater. Så att vi kan minska det här glappet, det vill säga ha rätt utbildad personal på rätt befattning.

Under sitt tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen i dag talade han också om utvecklingen i omvärlden och särskilt i förhållande till Ryssland.

Han vill se ett försvar som kan möta varje utmaning. Men på frågan om den visionen går att nå med de givna ekonomiska medlen svarade han att dessa saker inte nödvändigtvis hänger ihop.

– En vision, det är ett internt verktyg för att klara ut en riktning och få en drivkraft åt vilket håll vi ska gå. En vision ska vara tidlös, den ska finnas där och det är inte säkert att vi når visionen. Det har inte att göra med en uppgift i krigsorganisationen.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".