Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Foto: Janerik Henriksson/TT.

Wallström kritisk till Polens villkor för yttrandefrihet

"Det är illa för demokratins utveckling"
1:42 min

Utrikesminister Margot Wallström reagerar mot den nya regeringen i Polen som infört ändrade villkor för yttrandefriheten. Det styrande nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa har bland annat gett regeringen rätt att avskeda och anställa personal inom radio och tv inom public service. 

Flera försök görs nu för att påverka Polens regering. EU-kommissionen behandlar i morgon svar från Polen om de förändrade yttrandefrihetslagarna.

Om prövningen visar att grundläggande värden kränks kan det i yttersta fall bli frågan om att ta i från Polen sin rösträtt i EU.

Det grundar sig på artikel sju i EU:s författning och brukar kallas för ”atombomben” och en sådan åtgärd kräver total enighet bland övriga EU-medlemmar.

– Dessutom prövas Polens ändrade lagstiftning utanför EU av Europarådet för mänskliga rättigheter och där kan eventuellt frågan lösas, säger Margot Wallström.

Europa-parlamentet planerar också debatt i frågan och Wallström möter bland annat sin polska kollega vid EU:s utrikesministermöte på måndag i nästa vecka.

– Sverige försöker också påverka Polen direkt via olika kontakter, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".