Göingeskolan. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Skolinspektionen ska granska Göingeskolan

"Det är en jätteviktig signal"
1:36 min

Skolinspektionen kommer i morgon att besöka Göingeskolan i Broby, där en 15-årig elev knivdödades igår.

I dag har hållits en minnesstund för elever och personal på skolan.

– Först fick vi gå in i klassrummen där de berättade vad som hade hänt. Sedan fick alla samlas ute på skolgården där vi hade tänt ljus. Så alla har varit deppiga ett tag, berättar en elev på Göingeskolan.

Vad har ni pratat om?

- Vi har pratat om vad som har hänt och hur vi ska bearbeta det, säger hon vidare.

Flaggan har vajat på halv stång utanför kommunhuset och skolgården utanför Göingeskolan har lysts upp av tända ljus.

I går knivdödades en 15-årig elev och den 14-årige mordmisstänkte gärningsmannen har omhändertagits av socialtjänsten. Polisen utreder händelsen och kommunpolisen Rolf Paimensalo har lyssnat på vad flera elever haft att berätta idag.

– Det är en fruktansvärt tragisk händelse som inträffat här i samhället, det finns inte ord. Det är tragiskt, säger Rolf Paimensalo.

Vad vet ni om vad som har hänt?

– Det får utredningen visa, vad som är bakgrunden till det hela. Vi får se, säger han.

I kväll håller kyrkan i samhället, Broby Kyrka en minneshögtid.

I morgon besöker Skolinspektionen skolan, för att bedöma situationen efter knivöverfallet. Den hade redan innan den här händelsen beslutat göra en tillsyn där, efter att ha sett resultatet av undersökningen Skolenkäten förra året.

Jämfört med i andra skolor, var ovanligt många föräldrar och elever missnöjda med tryggheten i skolan och arbetet mot kränkande behandling i Göingeskolan.

- Det är ju en jätteviktig signal. En skolas trygghet är ju grundläggande för att eleverna ska få bra resultat, säger Lotta Kårlind, enhetschef vid Skolinspektionen i Lund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".