Arbetsförmedlingen. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Foto: Henrik Montgomery/TT.

Rekordlåg varselsiffra tecken på stark konjunktur

"För ungdomar ser det väldigt ljust ut"
1:32 min

Antalet varsel om uppsägning minskar och var 2015 på den lägsta nivån på åtta år. Samtidigt fortsatte också de arbetslösa att bli färre under fjolårets sista månad, det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen nu på morgonen.

– Det är faktiskt den lägsta vi har sett sedan 2007, alltså före finanskrisen, säger Arbetsförmedlingens utredningschef Anna Araskog. 

Vad beror det på att varselsiffran är så låg? 

– Det är en jättestark arbetsmarknad nu, vi har högkonjunktur. 

Att färre arbetsgivare vill göra sig av med personal brukar ses som en god indikator på högkonjunktur. Inte sedan 2007 har varselsiffran varit lägre.

Drygt 43 000 anställda fick under 2015 reda på att de riskerar att bli av med jobbet, det kan jämföras med 47 000 året innan och runt 100 000 under finanskrisen. 

I slutet av december var 381 000 inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, en minskning med 4 000 personer jämfört med ett år tidigare.

För den som har utbildning och erfarenhet finns det många jobb att söka nu. Framför allt inom vård- och omsorg och i byggbranschen. 

– För ungdomar ser det väldigt ljust ut, där rasar arbetslösheten med 10 000 jämfört med för ett år sedan. Om man har varit arbetslös kortare än sex månader sjunker den också men de som har längre arbetslöshetstider blir fler och fler, och det är bekymmersamt, säger Anna Araskog. 

Utvecklingen mot en alltmer tudelad arbetsmarknad fortsätter. Bland personer födda utanför Europa ökar arbetslösheten och det också för gruppen långtidsarbetslösa. 

– Det är svårare och svårare grupper som blir kvar på Arbetsförmedlingen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".