Sörjande människor lämnar blommor där tio personer dödades i en attack i Istanbuls historiska kvarter. Foto: AP Photo/ Emrah Gurel/ Lefteris Pitarakis/ TT.
Sörjande människor lämnar blommor där tio personer dödades i en attack i Istanbuls historiska kvarter. Foto: AP Photo/ Emrah Gurel/ Lefteris Pitarakis/ TT.

Terrordåd i Istanbul slår hårt mot turism

"De vill slå mot den turkiska ekonomin"
1:57 min

Tio personer dödades och minst 15 skadades igår i Turkiet då en självmordsbombare utlöste en sprängladdning mitt i Istanbuls historiska kvarter. Det är ett angrepp mot hjärtat av stadens turistindustri.

Turkiets premiärminister har sagt att självmordsbombaren var medlem av IS. Vår korrespondent var med när en reseledare berättade för en turistgrupp om attacken

– Har ni hört att det var en explosion i Istanbuls historiska center nära Blå moskén, frågar reseledaren Kara gruppen från Malaysia som just kommit till flygplatsen i Istanbul. Reseledaren tvingas berätta att en självmordsbombare som tros tillhöra IS dödat tio i ett dåd mot turister.

I oktober dog mer än 100 personer då självmordsbombare utlöste sprängladdningar på en fredsmarsch i huvudstaden Ankara, flera tidigare dåd har riktats mot kurder och vänsteraktivister. Den här gången angrips den turkiska turistnäringen.

Tyskar är den största turistgruppen i Turkiet och de flesta av de döda och skadade kom från just Tyskland. Analytiker har länge varnat för att Turkiets Syrienpolitik kan leda till att våld spiller över på hemmaplan. Yahya Kemal Cinar har arbetat 30 år med turism i Turkiet.

– De vill slå mot den turkiska ekonomin och lära Turkiet en läxa, tror han, guiden är rädd att dådet kommer att skrämma bort turister.

Guiden Yahya brukade också ta turister till historiska platser i sydöstra Turkiet, nu åker färre dit efter att vapenvilan brutits mellan den turkiska staten och den kurdiska PKK-gerillan.

Turistindustrin kämpar också med en nedgång av ryska turister efter att Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflygplan vid den syriska gränsen. Turisten Floor Veltkamp från Holland kom hit för att besöka Blå moskén och Hagia Sofia, nu är hon tveksam.

– Det är platser med mycket folk och rörelse, så jag vet inte än, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".