Attacker mot kvinnor i stora folksamlingar inte ovanligt

1:56 min

Attackerna mot unga tjejer i Köln i Tyskland har skapat debatt och liknande händelser kommer nu upp till ytan även i Sverige. Men sådana här händelser är inte ovanliga menar Holly Kearl, författare och grundare av organisationen Stop Street Harassment. 

Holly Kearl driver en blogg med samma namn, där läsare får skriva in och dela med sig av sina upplevelser av sexuella trakasserier och övergrepp

– Jag får in fler historier om övergrepp på nyår, till min blogg. Och att mobattacker och trakasserier ökar under festivaler och liknande över hela världen. Det är inget ovanligt, säger Holly Kearl.

Hon var besviken över att media inte verkade bry sig om det innan det kom fram att gärningsmännen kanske var invandrare.

– Hade det varit tyskfödda gärningsmän kanske det inte hade fått den uppmärksamheten det fick, eftersom kvinnor som råkar ut för våld inte är en nyhet för sig själv, men om det kan spä på invandringsdebatten, då blir det en nyhet, säger Holly Kearl.

Över 200 anmälningar om sexuella övergrepp har kommit in från nyårsfirandet i Köln och det har pratats om att attackerna eventuellt samordnades innan, via sociala medier. Om det stämmer, är det ett beteende som Holly Kearl känner igen från Tahrirtorget i Egypten.

– Jag har hört det förut, från Tahrirtorget i Egypten under revolutionen och protesterna. Det verkade som att någon betalade män för att omringa kvinnor och attackera dem. Det fanns till och med en term för det, helvetets ring, för att beskriva hur det kändes för offret, berättar Holly Kearl.

Efter nyheten om massövergreppen i Köln har det avslöjats att liknande händelser skett i Sverige också, i Kalmar och på We are Sthlm-festivalen till exempel.

I Stockholm rapporterades det att majoriteten av de misstänkta skulle varit pojkar som kommit till Sverige utan sina föräldrar, men det tillbakavisas nu av en som säger att han var fältassistent från festivalen.

Holly Kearl menar att problemet med att män attackerar kvinnor på offentliga platser är globalt och finns i de flesta länder och kulturer. Hon menar därför att även männen måste vara med på tåget om problemet ska kunna lösas.

– Vi tror att kvinnor är lika mycket värda och säger att vi älskar kvinnor och att de har rättigheter, men egentligen värderar vi fortfarande män högre än kvinnor, säger hon.

Hon tror att det bidrar till våldet mot kvinnor i alla dess former. För att lyckas stoppa det här problemet måste killar och män vilja förändra kulturen och vi som ett samhälle måste fråga oss själva "vad i vår kultur är det som låter våldet fortsätta?"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista