Seifullah, Mohamed och Hamza i Tunis. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio
Seifullah, Mohamed och Hamza i Tunis. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio

Fem år sedan Tunisiens diktator avsattes

"Revolutionen var bara en teaterföreställning, inget har förändrats"
2:35 min

Idag är det fem år sedan den förste diktatorn avsattes under den arabiska våren, Tunisiens Ben Ali. Sedan dess har nästan alla arabiska revolter gått snett, urartat i blodigt inbördeskrig eller islamism eller militärstyre.

Tunisien är det lysande undantaget som hela arabvärlden betraktar med avund. Medan den äldre generationen i Tunisien är stolt över revolutionen, känner sig många yngre missnöjda och alienerade. Tusentals har rest till Syrien för att ansluta sig till IS, andra tycker inte att revolutionen gett något.

– Revolutionen var bara en teaterföreställning, inget har förändrats. Det är svårare att få jobb nu än under Ben Ali, säger Seifallah, Mohamed och Hamza,  19, 23 och 24 år gamla, alla arbetslösa.

De sitter på ett café i en gränd i medinan - gamla stan i Tunis - och säger att det enda de vill är att lämna Tunisien och ta sig till Europa. Hamza som har rödsprängda ögon och dåliga tänder berättar att han lyckats ta sig över havet till Italien åtta gånger.  Men varje gång har han gripits utan papper och skickats tillbaka till Tunisien. 

– Jag kommer att göra det igen, säger han, det finns ingen framtid för oss här.

Medan vi pratar kommer en äldre man och lägger sig i samtalet. Sami Samagh, 65 år, nybliven pensionär säger:

– Ni kommer inte att må bra av att åka till Europa, ni vet ju hur många flyktingar som slåss om jobb och bostad där nu, här har ni åtminstone era familjer.

– Äh, säger Hamza, våra familjer har tröttnat på oss, vi kan ju inte få jobb.

Men 65-årige Sami upprätthåller generationsmotsättningarna och säger att de måste ha tålamod, anstränga sig mer för att hitta jobb.

– Dessutom har allt blivit bättre här, vi har fått demokrati och yttrandefrihet säger 65-årige Sami till de unga männen som inte känner sig stolta över Tunisien och revolutionen.

– Den där yttrandefriheten, säger Hamza, den gäller bara de äldre. De har fått sin revolution, inte vi.

 

 

I eftermiddagens Studio 1 sänds en specialsändning om Tunisien, det lyckade undantaget, med Johan-Mathias Sommarström och Cecilia Udden. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".