Två kvinnor sitter i en park. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
1 av 2
”Året som gått var det värsta någonsin”, säger Yiota Papadopoulou som tvingats stänga sin affär. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Man sitter vid ett skrivbord på ett kontor. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
2 av 2
”Vi har samma problem i dag som för sex år sedan”, säger ekonomiprofessor Dionisios Chionis i Aten. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Grekisk kris fortsätter trots flera räddningspaket

Hon fick stänga sin affär
2:19 min

Euroländernas finansministrar träffas i dag i Bryssel och på dagordningen står bland annat Grekland. Trots flera räddningspaket fortsätter landets ekonomiska problem.

Grekland gick i somras med på ett nytt omfattande räddningspaket för att förhindra en statsbankrutt och ett utträde ur eurozonen. Men i Aten menar många att åtgärderna bara leder till ytterligare ekonomisk nedgång och statsskulden är fortfarande lika ohållbart stor som den var när det första räddningspaketet kom till för snart sex år sedan.

– Året som gått har varit det värsta någonsin, ur alla aspekter, säger Yiota Papadopoulou, som sitter intill sin syster på en parkbänk i Aten.

I somras när kapitalkontroller infördes i Grekland tvingades hon stänga sin affär.

Kapitalkontrollerna är fortfarande kvar för att hindra mer pengar från att lämna det grekiska banksystemet, omkring var fjärde grek är arbetslös och statsskulden beräknas i år nå nära 190 procent av BNP.

Efter tre räddningspaket på sex år är problemen fortfarande desamma, säger ekonomiprofessor Dionisios Chionis i Aten.

– Bristande konkurrens, ekonomisk tillbakagång, arbetslöshet, deflation och en olöst skuldkris.

Misstaget med de tre räddningspaketen som omvärlden erbjudit i utbyte mot tuffa reformer har varit att de saknat det som grekisk ekonomi verkligen behöver, menar han, och det är tillväxt.

De närmaste veckorna väntas Greklands parlament rösta om ytterligare nedskärningar som bland annat kommer att drabba landets pensionärer och skattebetalare.

Sommarens överenskommelse mellan Grekland och de internationella långivarna innehöll även ett jobb- och tillväxtpaket. Men av det syns ingenting än, säger Dionisios Chionis.

Samtidigt finns positiva tecken, i går kom till exempel siffror från Greklands statistikmyndighet som visar att en nära tre år lång period av deflation med sjunkande priser nu har brutits.

Nästa vecka väntas representanter för långivarna till Aten för en första översyn av åtgärdsprogrammet så här långt.

Sedan i fredags har Greklands finansminister turnerat runt europeiska huvudstäder för att övertyga bland annat Tyskland om att man gör vad man lovat, men att man också önskar att det ska leda till samtal om skuldlättnader.

Regeringspartiet Syriza kom till makten för snart ett år sedan med löften om ett slut på år av åtstramningspolitik och uttalanden från ledande politiker den senaste tiden tyder på att man fortfarande inte helt gett upp den kampen.

"Långivarna ska veta att vi kommer respektera överenskommelsen in i minsta detalj men det betyder inte att vi tänker ge efter för orimliga eller oförtjänta krav", sa premiärminister Alexis Tsipras i en intervju nyligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".