Ruiner av ett sprängt hus. Foto: Mahmut Bozarslan/TT.
Foto: Mahmut Bozarslan/TT.

Attack mot polisstation i Dyarbakir

Polisstation attackerad
1:24 min

I Turkiet har sex personer dödats och nära 40 skadats i ett sprängdåd mot en polisstation i Dyarbakir. Regeringen skyller attacken på den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK, men ingen har ännu sagt sig ligga bakom attentatet.

Det började med en sprängladdning i en lastbil, som exploderade utanför en polisstation i staden Cinar i den sydöstra provinsen Dyarbakir, som till största delen är kurdisk.

Gärningsmännen besköt sedan byggnaden med automatvapen och granatkastare. Explosionen i lastbilen var så kraftig att byggnaden bredvid kollapsade. Två personer inne på polisstationen dödades, och de andra dödades i huset intill, som var ett bostadshus. Bland de dödade finns ett fem-månader gammalt spädbarn och barnets mamma.

Sammandrabbningar mellan kurdiska militanta och turkiska säkerhetsstyrkor har blossat upp igen sedan i somras, och satt stopp för en redan skör fredsprocess. Över 150 civila har dödats de senaste månaderna, och tusentals människor har flytt sina hem.

Ingen har ännu tagit på sig det senaste sprängdådet, men de turkiska myndigheterna hävdar att det är den kurdiska PKK-gerillan som ligger bakom. PKK är terrorklassat av de turkiska myndigheterna, som har placerat ut tusentals man ur säkerhetsstyrkorna i området sedan i somras.

Enligt den internationella tankesmedjan ICG:s senaste rapport är våldsamheterna i sydöstra Turkiet de värsta på årtionden, och de har helt slagit de senaste årens fredssamtal i spillror. ICG uppmanar den turkiska regeringen till förhandlingar, för att få stopp på våldet där det framför allt är de civila som drabbas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".