Kommunals lyxkrog har arrangerat nakenshower med porrstjärnor och kändisar som strippar. Foto: Maja Suslin/TT, TT
Kommunals lyxkrog har arrangerat nakenshower med porrstjärnor och kändisar som strippar. Foto: Maja Suslin/TT, TT

Direktrapport: Kommunal håller pressträff efter skandalen

  • Fackförbundet Kommunal har de senaste åren bland annat drivit en lyxkrog i centrala Stockholm som gått med över 300 miljoner kronor i förlust, det avslöjar Aftonbladets granskning.  
  • Samtidigt har krogen arrangerat nakenshower med porrstjärnor och kändisar som strippar.
  • Avslöjandena har väckt stor ilska bland fackförbundet Kommunals medlemmar.
  • Klockan 16.00 höll fackförbundets ledning en pressträff med anledning av skandalen. 
  • Förbundsordförande Annelie Nordström och förbundskassören Anders Bergström medverkade. 
  • På presskonferensen meddelades att Anders Bergström lämnar alla sina uppdrag på Kommunal med omedelbar verkan. 


Charlotta Andersson: Hej och välkomna till Ekots direktrapport. Efter skandalen håller Kommunal pressträff idag klockan 16.00. Följ vad som sägs på presskonferensen här!

15:45, 14 January 2016

Charlotta Andersson:

Efter avslöjanden om fackförbundet Kommunals lyxkrog i Stockholm har kritiken haglat mot Kommunal bland medlemmarna. Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är kritisk, sä här sa han till TT tidigare:

- Det är väldigt uppenbart hur detta inte är förenat med våra grundläggande värderingar.
Uppgifterna kring att svenska porrstjärnan Puma Swede har bokats för en show på Kommunals restaurang vars verksamhet dessutom gått med mångmiljonförlust upprör många. Att sedan styrelsemedlemmarna inte betalat för sig på förbundets spa-hotell och haft vidlyftiga representationsnotor gör saken ännu värre.

- Att lokalerna till och med har hyrts ut till ett porrföretag, det är inte alls förenligt med våra värderingar. Det har ju också stått om vidlyftig representation. Vi kan inte säga en sak och sedan göra något helt annat, säger Thorwaldsson till TT.

15:53, 14 January 2016

Charlotta Andersson: Efter avslöjandena skickade förbundsordföranden Annelie Nordströms ut ett mejl till alla medlemmarna. Där hon vädjade om att de ska stanna kvar i förbundet. Men brevet hade föga effekt på kommunalarna på Annedals äldreboende som TT talat med. Ted Restum, undersköterska, är lika upprörd som de övriga.

- Jag skulle vilja skicka en uppmaning till alla Kommunals medlemmar att begära utträde och bara vara med i a-kassan. För att skicka en signal till ledningen att det är våra pengar ni leker med. Det får ni inte göra, säger han.

- Vi är inga krögare, vi är ett fackförbund, och vi jobbar inom vården. Ingen har frågat oss om de får investera och gå med 320 miljoner i förlust. De pengarna hade kunnat gå till utbildning eller sänkta avgifter.

16:01, 14 January 2016

Charlotta Andersson: Ekots reporter Per Wikström är på plats på pressträffen.

16:03, 14 January 2016

Charlotta Andersson: Han rapporterar att mycket media är på plats men att ingen från ledningen är på plats än.

16:03, 14 January 2016

Charlotta Andersson: Per Wikström menar att många medlemmar han pratat med är förbannade rent ut sagt.

16:04, 14 January 2016

Charlotta Andersson: Han kommenterar Förbundsordförandets mejl till medlemmarna såhär: "Det andas desperation"

16:05, 14 January 2016

Charlotta Andersson: Hitills har kommunal förklarat verksamheten med krogen som en investering som ska ge pengar tillbaka till medlemmarna, enligt Per Wikström, något det hittills inte gjort.

16:07, 14 January 2016

Charlotta Andersson: Per Wikström säger att Kommunals ledning är uppenbart pressad.
-- Annelie Nordström har in i det längsta duckat men det är ju dags att träda fram nu.

16:10, 14 January 2016

Charlotta Andersson: Nu kommer ordförande Annelie Nordström och förbundskassör Anders Bergström in till pressträffen.

16:11, 14 January 2016

Charlotta Andersson: INgen har väl undgått granskningen som juts nu pågår, säger ordförande Annelie Nordström.

16:11, 14 January 2016

Charlotta Andersson: En granskning av den här typen väcker självklart en mägngd frågor och ilska, nu vill jag förklara varför jag hållt mig undan, säger hon.

16:12, 14 January 2016

Charlotta Andersson: Hon säger att anledningen är att Förbundskassör Anders Bergström haft bäst insikt i affärerna så därför har han fått svara på alla frågor hittills.

16:13, 14 January 2016

Martin Nilsson, Ekot: JUST NU: Förbundskassör Anders Bergström avgår, rapporterar Kommunalarbetaren.
http://www.ka.se/anders-bergstrom-lamnar-kommunal

16:13, 14 January 2016

Charlotta Andersson: Anders Bergström lämnar omedelbart uppdraget som förbundskassör och tredje vice ordförande i Kommunal samt andra uppdrag som är knutna till denna position. Det framgår av ett internt mejl till Kommunals anställda, det rapporterar kommunalarbetaren.

16:15, 14 January 2016

Charlotta Andersson: "Externa gäster som bokat in sig och bl.a bjudit in porrskådespelare, det är helt oacceptabelt. Detta hände två gånger , men när vi fått kännedom om vad som hänt bröt vi med de gästerana direkt".

16:16, 14 January 2016

Charlotta Andersson: "Jag är noga med att betala för mig, men jag har bott gratis på Marholmen en gång och det beklagar jag djupt, det ska inte hända igen". säger ordföranden.

16:17, 14 January 2016

Charlotta Andersson: Det som bör ifrågasättas är de stora kostnaderna för alkohol, det har druckits alldeles för mycket på våra evenemang. Vi har varit för generösa helt enkelt. Och vi har haft en intern grnskning av detta och det har gjort att vi minskade på mängden alkoholm i år, säger Nordström.

16:18, 14 January 2016

Charlotta Andersson: Nu meddelar Nordström att kassören Anders Bergström avgår med omedelbar verkan och lämnar över ordet till honom.

16:19, 14 January 2016

Charlotta Andersson: "Jag har inte varit helt sanningsenlig, det var mer representation på en resa till London än jag uppgett i en intervju, jag tar på mig ansvaret och avgår nu", säger han.

16:20, 14 January 2016

Charlotta Andersson: "Jag har kommit fram till en punkt där jag är till mer skada än nytta för Kommunal, ett förbund jag arbetat för i 30 år. En sorglig dag för mig, men vill betona att detta är helt och hållet mitt egna beslut. " säger Bergström.

16:21, 14 January 2016

Charlotta Andersson: "Jag har även avskedat vd:n för Lyran konferens", uppger Bergstöm.
"Han är inte längre chef för verksamheten", fortsätter han.

16:22, 14 January 2016

Charlotta Andersson: Nu är pressträffen avslutad och vi avslutar vår direktrapport. Men vi kommer att fortsätta rapportera om händelserna kring Kommunal under eftermiddagen och kvällen, i Studio Ett strax efter klockan 17, i våra nyhetssändningar och här på webben sverigesradio.se.

16:25, 14 January 2016

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".