Hård kritik mot socialnämnden i Bollnäs

2:20 min

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar allvarlig kritik mot socialnämnden i Bollnäs i ett fall som Sveriges Radio granskat i dokumentären ”Att ta ett barn”.

Det handlar om 40-årige Tobias tre år långa kamp för att få hem sin son, som hade familjehemsplacerats i Bollnäs.

Tobias välkomnar utredningen och den kritik som framförs mot socialnämnden i Bollnäs.

– Det är ju väldigt viktigt att det här har blev granskat, det är mycket hård kritik som framförs och den är berättigad, säger han.

IVO har granskat ärendet vid två tillfällen. Första gången, efter anmälningar gjorda av Tobias närstående, beslutade myndigheten att inte rikta någon kritik mot socialnämnden.

Men efter P1 Dokumentär:s granskning av fallet förra året, startade IVO en ny tillsyn och den här gången är kritiken hård.

Under flera år kämpade alltså Tobias för att få hem sin son från ett familjehem i Bollnäs kommun.

Pojken hade placerats i ett familjehem innan det ens gjorts någon utredning om vem som var pappa. Han var då bara några veckor gammal.

Först sex månader senare stod det klart att Tobias var pojkens pappa och att han ville ha hem sin son.

Det var starten på en tre år lång kamp mellan pappan och socialnämnden i Bollnäs. Under den tiden reste Tobias minst en gång i månaden de 160 milen tur och retur mellan Malmö och Bollnäs för att träffa sonen.

Kort efter att Sveriges radios granskning sänts i P1-dokumentären ”Att ta ett barn”, beslutade Högsta förvaltningsdomstolen, i juni förra året, att riva upp socialnämndens tvångsplacering av pojken. Under sommaren kunde sonen flytta hem till sin pappa.

Det beslut som inspektionen för vård och omsorg nu offentliggjort är ytterligare ett kvitto på hur illa sociala myndigheter i Bollnäs agerat under den tre år långa processen.

IVO pekar på en rad felaktigheter som begåtts, utredningar som varit undermåliga, misskött dokumentation och åsidosättande av socialtjänstlagen.

Socialnämnden borde enligt IVO först och främst ha försökt hitta en familjehemsplacering bland anhöriga och närstående så som socialtjänstlagen föreskriver.

Och när faderskapet blivit fastställt, borde man omedelbart ha arbetat aktivt för att pojken skulle kunna flytta hem till sin pappa.

IVO kritiserar också att socialsekreterarna i Bollnäs dokumenterat ovidkommande och nedsättande omdömen om pappan samt att de ställt frågor om varför pappan inte tror på gud, vilket enligt tillsynsmyndigheten varken är "motiverat eller lämpligt".

IVO:s beslut innehåller en lista med sammanlagt nio punkter som myndigheten kräver att Bollnäs kommun nu måste åtgärda.

Kommunen har fått en tidsfrist fram till den 21 januari för att redogöra för åtgärderna.

Trots kravet på åtgärder och att Tobias fått rätt i flera instanser, anser han att socialnämnden klarar sig undan alldeles för enkelt.

– Jag kan tycka att man borde kunnat gå ännu längre, de har faktiskt drivit en ren mobbningskampanj mot mig och agerat nästan kriminellt i det här.

Ska du driva ärendet vidare?

– Att driva sådana här processer är jättejobbigt. Jag orkar inte det just nu. Min son ska skolas in och jag vill lägga allt mitt fokus på honom, säger Tobias.

Fotnot: Vi har utan resultat försökt nå socialnämndens ordförande i Bollnäs, Erika Engberg (S) för en kommentar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista