Annelie Nordström och Anders Bergström står bakom två bord med mikrofoner. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
1 av 2
Kommunals presskonferens. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
Anders Bergström, förbundskassör Kommunal. Foto: Bertil Ericson / Maja Suslin / TT
2 av 2
Anders Bergström, förbundskassör Kommunal. Foto: Bertil Ericson / Maja Suslin / TT

Kassören avgår efter skandalen

"Jag har inte varit helt sanningsenlig"
1:59 min

Kommunals kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström avgår med omedelbar verkan. Aftonbladets granskning av Kommunalarbetareförbundets affärer blev till sist för mycket. Ordföranden Annelie Nordström ber nu medlemmarna om ursäkt.

– Självklart så känner jag att vi har anledning att be om ursäkt, våra medlemmar ska inte behöva känna att några pengar används för den här typen av excesser, sa Annelie Nordström under presskonferensen.

Droppen som fick bägaren att rinna över var uppgifter att ledningen för kommunal beställt vin lådvis från förbundets egen restaurang, i strid med reglerna för alkoholhantering på krogen.

Annelie Nordström säger att hon inte kände till all hantering i Handelsbolaget Lyran, som förutom restaurang Metrolpol Palais också driver en konferensanläggning i Roslagen, Marholmen. Däremot så ska alkoholkulturen i Kommunals ledning nu ses över.

– Vi vet nu att vi behöver ta tag i en hel del olika saker för att styra upp det. Och det kan jag garantera att jag kommer till att göra, säger Nordström.

320 miljoner har gått in i restaurangen och i konferensanläggningen. Där har Anders Bergström varit ansvarig. Och han får alltså gå, tillsammans med vd:n för konferensanläggningen Marholmen.

– I medias granskning utav kommunal och Lyrans verksamhet och ekonomi så har ett antal allvarliga incidenter kommit fram. Flera av detta är mitt ansvar. Och jag har också gjort misstaget att inte vara helt sanningsenlig på ett område. Det var mer representation på en Londonresa än jag tillstod i en intervju med Aftonbladet. Detta tar jag nu konsekvenserna för och avgår som förbundskassör, säger Anders Bergström. 

Bergström får en fallskärm, preliminärt 70 procent av lönen i ett år. Förbundet kommer också att ompröva ägandet i Restaurang Metropol Palais på Sveavägen i Stockholm

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".