En person skriver på en liten dator. Foto: Per Larsson/TT.
Foto: Per Larsson/TT.

Rätten prövar våldtäkt på nätet

Målsägarbiträde: Det börjar aldrig 'hej kan du ta av dig kläderna'
1:48 min

I dag inleddes en unik rättegång vid Attunda tingsrätt i Sollentuna. Rättegången kommer avgöra om man kan dömas för våldtäkt mot barn på nätet eller inte.

I centrum för rättsprocessen står en 22-årig man som erkänt att han förmått ett hundratal flickor att utföra olika sexuella handlingar i en chatt.

– Det börjar ju aldrig så, "hej kan du ta av dig kläderna". Det är "hej, jag såg dig på Instagram, jag såg ditt foto, du verkar söt". Det är att man förmår någon att ta av sig kläderna, säger Anna-Karin Hörénius Voltaire, som är målsägarbiträde för tre av brottsoffren.

Kammaråklagare Thomas Mattsson inledde den första rättegångsdagen med att förklara den åtalade 22-åringens mönster på nätet.

Mannen har sökt efter unga flickor i olika grupper på Instagram. Han har kommenterat deras bilder och gett dem komplimanger, för att på så sätt få in dem i chattprogrammet Kik.

Där ska han bland annat ha bett flickorna att skicka nakenbilder på sig själva och utföra sexuella handlingar. I ett av de grövsta fallen ska mannen ha fått en femåring att stoppa in sina fingrar i en elvaårings underliv.

De flickor som Anna-Karin Hörenius Voltaire företräder avslutade kontakten tidigare än så, men har mått dåligt och tvingats gå till psykolog.

– Chockade. De förstod nog inte riktigt vad de hade varit utsatta för. Vid sådana här brott vet man aldrig hur de kommer må i framtiden. Det kan ju bli skillnad när de är fjorton-femton och ska börja träffa killar, säger hon.

Fallet började rullas upp i augusti 2013, efter att en mamma hittat misstänkt material på sin dotters dator. Via materialet kunde polisen spåra mannens ip-adress till en adress norr om Stockholm. Vid en husrannsakan beslagtogs mannens mobil, som innehöll ett 1000-tal olika chattar.

Mannens advokat Henrik Olsson Lilja säger att 22-åringen erkänt det mesta av det han anklagas för.

–Men sedan har åklagaren lanserat en ny tanke i slutet av det här målet, där han påstår att min klient skulle ha våldtagit målsägande, och det förutsätter att man har en kontakt.

Åklagare Tomas Mattsson stöder punkten om våldtäkt mot barn på en dom i Svea hovrätt från september, där samma fråga var uppe. Men taktiken är osäker eftersom det åtalet ogillades av andra skäl.

–Jag vill att vi benämner det vid dess rätta nämn, att det är riktiga våldtäkter och det sker i det verkliga livet hemma hos de här tjejerna, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".