Kontokort och en laptop. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Kraftig ökning av datorbedrägerier

"Jag betalar med kort till höger och vänster"
1:35 min

Datorbedrägerier fortsätter att öka kraftigt. Under 2015 var ökningen 50 procent jämfört med året innan.  Det visar nya siffror från polisens nationella bedrägericenter. Det som ökar mest är stölder av kontokortsuppgifter som används för att göra köp på nätet i andras namn.

Vi handlar allt mer på nätet och det har också gjort att ökningen av bedrägerier där ökar. Sara Tushino i Stockholm har just hämtat ut varor hon beställt på internet. Hon är en av många som använder kontokort för att betala på nätet.

– Jag har ju testat det i tio års tid och då känner man sig ju trygg till slut.

Det har aldrig hänt något då?

– Aldrig, jag betalar med kort till höger och vänster utan att känna mig rädd.

Framför allt handlar ökningen om e-handelföretag som hackas och sen säjs stora mängder av deras kunders kortnummer till bedragare som köper varor på nätet i andras namn. På fem år har datorbedrägerierna ökat med 237 procent enligt nya siffror från polisen.

– Det är en ganska rejäl ökning. Det ser väldigt illa ut när det ökar så här mycket och när vi står lite handfallna i vad vi ska göra åt det. Det säger Nina Jelver som är analytiker på Nationellt Bedrägericenter på Polisen. Hon tycker att man ska kontrollera med sin bank vilka säkerhetsrutiner som finns.

– Du som privatperson kan kontrollera med din bank vad det finns för säkerhetsrutiner för just ditt kort, säger Nina Jelver.

Utanför en Ica-butik på Östermalm i Stockholm går Mats Montner med ett paket under armen: ett par högtalare han har beställt på nätet.

– Det kan förekomma att man kan vara lite orolig att man har betalat för något man inte kommer få. Och det har hänt mig någon gång, att jag köpte någonting från Kina och sedan kom det aldrig. Då hade jag betalat redan med kreditkortet. Sedan dess är jag lite mer försiktig, säger Mats Montner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".