Kvinnor blir arbetslösa i byggbranschen

2:10 min

Byggbranschen går för högtryck och arbetslösheten sjunker. Men samtidigt kvarstår stora skillnader mellan kvinnor och män. Bland kvinnor är arbetslösheten dubbelt så hög som bland män, rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren.

Sofie Westergren är utbildad plåtslagare som är ett bristyrke, men hon har ändå blivit långtidsarbetslös.

– Det är svårare att få jobb som tjej. Arbetsgivarna tycker att det är en chansning att anställa en tjej. De ser inte dig som plåtslagare, till exempel, utan de ser dig som tjej, säger hon. 

Sofie Westergren från Örebro har varit arbetslös i lite mer än ett år. Hon har sökt mängder med plåtslagarjobb både på hemmaplan och i Stockholm och Göteborg utan att få napp, och det trots att hon har flera års erfarenhet. 

Ett vanligt svar från arbetsgivare är att de bara har ett omklädningsrum, en omskrivning för att de inte vill ha kvinnor, enligt Sofie. Andra är mer rakt på sak. 

– Det var en arbetsgivare som sa att han inte trodde att jag skulle passa in. Han sa att det är ju bara jag och gubbarna här ute. 

Det är full fart i byggbranschen och företagen skriker efter utbildad personal. I november var arbetslösheten låga 5 procent, men bland kvinnorna i Byggnads och Målarnas a-kassa var arbetslösheten nära dubbelt så hög, över 10 procent, rapporterar Byggnadsarbetaren. Också några år tillbaka i tiden var förhållandet likadant. 

I en enkät som tidningen gjort bland arbetslösa kvinnor i byggbranschen svarar många att de upplever ett motstånd till att anställa kvinnor.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustriers vd Ola Månsson är förvånad över den högre arbetslösheten bland kvinnor. 

– Ja, det är siffror som jag inte har vetat om tidigare och de borde inte se ut så. Det här är något som vi måste jobba med och det gör vi, och det står väldigt högt på agendan, säger Ola Månsson. 

Men varför ser det ut som det gör?

– Det är ju så långt tillbaka en mansdominerad bransch och det tar tid att förändra en sådan. 

Sofie Westergren har i princip gett upp hoppet om att få ett plåtslagarjobb. 

– För tillfället har jag gett upp och ska påbörja en annan utbildning. Jag vet inte, om jag skulle få erbjudande om ett plåtslagarjobb kanske jag skulle ta det, men jag är väldigt besviken på branschen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista