Den taiwanesiska presidentkandidaten Tsai Ying-wen uppmanar på ett valmöte i Xinzhu sina anhängare att rösta i lördagens presidentval och val till lagstiftande församlingar. Foto: Hanna Sahlberg Wu/ Sveriges Radio.
1 av 4
Den taiwanesiska presidentkandidaten Tsai Ying-wen uppmanar på ett valmöte i Xinzhu sina anhängare att rösta i lördagens presidentval och val till lagstiftande församlingar. Foto: Hanna Sahlberg Wu/ Sveriges Radio.
He Yirou är en av de unga väljare som stödjer Tsai Ing-wen, kandidaten från Demokratiska framstegspartiet som kan bli Taiwans första kvinnliga president. FOTO: Hanna Sahlberg/SR
2 av 4
He Yirou är en av de unga väljare som stödjer Tsai Ing-wen, kandidaten från Demokratiska framstegspartiet som kan bli Taiwans första kvinnliga president. FOTO: Hanna Sahlberg/ Sveriges Radio.
Tsai Ing-wen, presidenkandidat i Taiwan. Foto: Chiang Ying-ying/Scanpix.
3 av 4
Tsai Ing-wen. Foto: Chiang Ying-ying/Scanpix.
Tsai Ing-wen, kandidat i Taiwans presidentval. Foto: Chiang Ying-ying/Scanpix.
4 av 4
Tsai Ing-wen, kandidat i Taiwans presidentval. Foto: Chiang Ying-ying/Scanpix.

Taiwan ser ut att få sin första kvinnliga president

"Vi ska använda våra röstsedlar för att rädda Taiwan"
3:10 min

Enligt valundersökningar tycks Taiwan i morgon få sin första kvinnliga president. Tsai Ing-wen representerar en ny profil i taiwanesisk politik, och hon lovar dialog och förändring.

Valmötet når sitt klimax när presidentkandidaten Tsai Ying-wen anländer till torget framför det gamla Konfuciustemplet i teknikstaden Xinzhu på norra Taiwan.

– Vi ska använda våra röstsedlar för att rädda Taiwan, uppmanar hon i sitt tal och påminner om att varje röst räknas.

Tsai Ing-wen förlorade förra presidentvalet med liten marginal. Under tiden i opposition har hon fått rykte om sig att lyssna till vad väljarna tycker.

Hon som nu antas kunna bli Taiwan första kvinnliga president är 59 år och tidigare professor i juridik med inriktning på internationell handelsrätt, med studier i USA och England.

Tsai Ing-wen kommer visserligen från en stor välbärgad familj, där hon ska vara yngst av elva syskon, men är den första i sin familj som gjort politisk karriär.

– Tsai Ing-wen har inget politiskt bagage och hon gör ett nytt och fräscht intryck, säger Chen, som bevakar valmötet för en lokal tidning.

Den här gången tyder valundersökningar på att Tsai Ing-wen har ett stort försprång framför andra kandidater. Hon är stärkt av tidigare lokala valsegrar för sitt parti, det Demokratiska framstegspartiet, DPP som är kritiskt mot alltför nära relationer med fastlandskina.

Nationalistpartiet har dominerat taiwanesisk politik sedan ön bröt sig loss från Kina. Men efter de senaste åtta årens styre, ifrågasätter väljare vad Nationalistpartiets närmande till fastlandet egentligen har gett vanliga taiwaneser i plånboken, och Tsai Ing-wen förväntas få många missnöjesröster.

En händelse som får yngre väljare att rösta för oppositionen är den värnpliktige Hung Chung-chius död 2013. Han straffades för att ha tagit med en mobiltelefon in på sin militärbas, och de fysiska övningarna i hett solsken ledde till att hans organ kollapsade.

Att ingen ansvarig dömdes efter den unge soldatens död har lett till att särskilt yngre väljare ifrågasätter det starka Nationalistpartiet med sin bakgrund i den tidigare taiwanesiska militärdiktaturen.

He Yirou är en av dem som reagerade starkt på att ingen straffades för händelsen.

– När folk upptäckte att regeringen till och med dolde fakta och att folkets styrka behövdes för att öppna den här frågan, så fick folket den styrkan, säger, He Yirou som är 29 år och arbetar i en bokhandel. Hon är en av de yngre väljare vars röster förväntas vara avgörande om Tsai Ing-wen vinner valet i morgon.

Men långt ifrån alla ser fram emot att Taiwan ser ut att få sin första kvinnliga president. Tsai Ing-wen, som själv aldrig gift sig, har också visat stöd för samkönade äktenskap och bland taiwaneser med en mycket traditionell familjesyn är hon mindre populär.

– Om hon inte hade varit kvinna, hade jag kunnat rösta på henne. Enligt min åsikt kan flickor inte bli kejsare. Kvinnor passar som vicepresidenter, säger Wen som är i sextioårsåldern och kör taxi i Xinzhu. Han tänker inte rösta om han samtidigt får en körning han kan tjäna en slant på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".