Flyktingbarn sitter på säng. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Kraftig ökning av Lex Sarah-anmälningar

"Jag är förvånad över att det inte är fler"
1:50 min

Allt fler kommuner och stadsdelsnämnder Lex Sarah-anmäler sig själva för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. På de senaste 6 veckorna har anmälningarna mer än fördubblats.

Under fjolåret kom 70 ensamkommande flyktingbarn till Arboga. Kommunen saknar HVB-hem, och har haft en person anställd för att arbeta med frågorna.

– Personalen har ju dignat av det här trycket av arbetsuppgifter, det är helt klart. Organisationen som vi har för det är har vi inte kunnat bygga ut i den takt som barnen kommer, vi har fått koppla in alla. Så rättssäkerhetsfrågan inom det här och andra områden kan bli utsatt, säger Ove Bergman, tillförordnad socialchef på Arboga kommun, som Lex Sarah-anmälde sig själva i dag.

I dag anmälde kommunen sig själv till inspektionen för vård och omsorg, IVO. Detta eftersom man inte längre klarar av att ta emot ensamkommande flyktingbarn på ett tryggt och rättssäkert sätt.

Och där är kommunen inte ensam. 66 kommuner och stadsdelsnämnder har nu anmält sig. För sex veckor sedan var siffran 32.

– Jag är förvånad över att det inte är fler. Det inflödet som varit kan knappast speciellt många kommuner vara förberedda på, säger Ove Bergman.


Birgitta Hagström är avdelningschef på IVO med särskilt ansvar för ensamkommande flyktingbarn. Hon tror att många kommuner nu gett upp efter en tuff höst med hårt tryck, och att det är därför som anmälningarna nu ramlar in.
– Ju längre tiden gick desto mer ansträngd upplevde man sig vara. Kommunerna skriver att de inte upplevde sig kunna leva upp till lagstiftningens krav, till exempel utredning av barnen, familjehem, man säger också att man inte hinner följa upp de barn som placerats, antingen i familjehem eller HVB, säger hon.

I går gav Barn och äldreminister Åsa Regnér Socialstyrelsen i uppdrag att göra en fördjupad analys av socialtjänstens situation med de ensamkommande flyktingbarnen.

Myndigheten ska utreda barnens och kommunens behov, och redovisa resultaten löpande. Slutdatum för uppdraget är sommaren 2017.

– Vi hade nog behövt ett eget HVB-hem i första hand och fler familjehem. Det hade nog varit bra om den delen hade funnits, då hade det här varit betydligt enklare, säger Ove Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".