Barnsoldater från al-Shabab. Foto: Farah Abdi Warsameh/Scanpix.
Medlemmar i terrorgruppen al-Shabab. Arkivfoto: Farah Abdi Warsameh/Scanpix.

Al-Shababattack mot militärbas i Somalia

"Vittnen hörde en explosion följt av skottlossning"
1:09 min

Terrorgruppen al-Shabab har angripit en en militärbas i Somalia och hävdar att den dödat över 60 kenyanska soldater i attacken.

Enligt flera vittnen genomförde al-Shabab, som är lierat med al-Qaida, attacken tidigt i morse före gryningen då ett självmordskommando lyckades spränga sig in på basen El-Adde i landets sydvästra del, drygt 50 mil från huvudstaden Mogadishu.

Vittnen på plats hörde först en enorm explosion följt av intensiv skottlossning och en del uppgifter tyder på att basen intagits av al-Shabab. 

Terrorgruppen al-Shabab har vid ett flertal gånger tidigare angripit baser som tillhör Afrikanska unionens styrkor, kallade Amisom, då främst ugandiska och burundiska soldater dödats. Det här är dock första gången som den kenyanska armén som ingår i Amisom drabbas så här hårt.

En talesman för al-Shabab säger att över 60 kenyanska soldater dödats i angreppet, en uppgift som ännu inte går att bekräfta. Kenyanska armén har tidigare anklagats för att samarbeta med al-Shabab kring framförallt smuggling av kol i gränsomrdet mellan de bägge länderna, något som armén tillbakavisar.

På basen i el-Adde finns också soldater från den somaliska armén och enligt flera källor så pågår striderna fortfarande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".