Bostadshus i Stockholms innerstad. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT.

Kommunal håller på sina bostäder

"Det är sällan lägenheter blir lediga"
2:03 min

Under flera år har fackförbundet kommunal inte lämnat några lägenheter från de fastigheter de äger till bostadsförmedlingen i Stockholm. Det finns inga tvingande lagar eller regler, men det finns en frivillig överenskommelse för fastighetsägare om att lämna 50 procent av lägenheterna till bostadsförmedlingen.

Den överenskommelsen tillämpar inte kommunal. Istället har lägenheter gått bland annat till personer inom de egna leden. Men även alltså till Margot Wallström.

För drygt fem år sedan avslöjade Ekot att Anders Bergström, som igår avgick som kassör för Kommunal, var en av dem som fått en hyresrätt i innerstan. Så här sa han då, 2010:

– Ja, i första hand så är det då människor som flyttar till Stockholm för att jobba på förbundet som får en lägenhet.

Men, när du sålde din villa i Viksjö, två mil utanför Stockholm, då fick ju du en lägenhet på Sveavägen, hur funkade det med policyn?

– Det beror ju på att vi, jag och min fru var utsatt för en social situation så vi behövde flytta in till Stockholm.

Fackförbunden Byggnads och Kommunal har ett gemensamt bolag, Polstjärnan, som förvaltar deras fastigheter, och de drygt 160 hyreslägenheterna. Fördelningen av lägenheter sköts däremot av respektive förbund.

Men några lägenheter till bostadsförmedlingen i Stockholm har vare sig byggnads eller kommunal lämnat. Enligt Göran Tinglöv, fastighetschef på Polstjärnan och även fastighetschef på Byggnads, är det sällan lägenheter blir lediga.

– Det är inte ofta, ganska sällan, kanske en per år högst. Folk verkar trivas ganska bra, säger han. 

Men de lägenheter Göran Tinglöv pratar om är större lägenheter, kanske treor eller fyror, enrummare betraktas av både Kommunal och Byggnads som någon slags pendlingslägenheter, avsedda för de som inte bor i Stockholm men jobbar på förbunden.

Nu har Polstjärnan, som alltså ägs av både Kommunal och Byggnads, nyligen köpt två hyreshus, ett på lilla Essingen och ett i Hägersten, och en av anledningarna är att kunna få tillgång till bostäder.

– Dels det, men framför allt också som en investering, säger Göran Tinglöv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".