Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Patrik Cederlöf, nationell samordnare för arbete mot prostitution och människohandel. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Få fällande domar för människohandel

"Svårt för polisen att utreda de här ärendena."
1:59 min

Trots att anmälningarna om människohandel ökar finns få fällande domar.
Polisen ska därför gå igenom samtliga nedlagda utredningar av människohandel från förra året, för att se om man missat något.

Förra året fördubblades anmälningarna jämfört med 2014, och ökningen gäller även fall där offren är under 18 år, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, säger Kajsa Wahlberg, expert på människohandel vid polisen.

Trots det ökande antalet anmälningar är det väldigt ovanligt med fällande domar.

När det gäller vuxna offer kan det handla om en rädsla för att prata med polisen.

När det gäller människohandel med barn är en förklaring att offret ofta är ensamkommande, och att brottet anmäls i efterhand. 

– Det är också en försvårande omständighet ur ett utredningsperspektiv. Att man inte har någon kringbevisning i form av spaning, som man tidigare kunnat ha, när det gäller till exempel sexuella ändamål. Typ en lägenhetsbordell eller annan fastighet där verksamheten bedrivits. Här är det ofta ett barn som ger information om en person, man har inte hela namnet eller adress, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel. 

Polisen har svårt att i efterhand utreda var övergreppen skett.

– Man kan inte utreda var det här hände. Och det gör att det är svårt för polisen att utreda de här ärendena. Men samtidigt tänker jag att man skulle lägga mer resurser, och lägga pussel, och koppla ihop fler av de här ärendena med varandra. Där kan vi givetvis bli bättre, säger Patrik Cederlöf.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".