Militären står utanför hotellet som attackerades. Foto: AP Photo/ Ludivine Laniepce/ TT.
Militären står utanför hotellet som attackerades. Foto: AP Photo/ Ludivine Laniepce/ TT.

Terrorattack i Burkina Fasos huvudstad

"De tände eld och allt började brinna"
1:04 min

Säkerhetsstyrkor har fritagit 126 personer och minst 20 personer har dödats, vara minst tre attentatsmän, efter att ett kafé och hotell attackerades av terrorister i huvudstaden Ouagadougou. 

– Vi skulle äta middag tillsammans. Vi hade inte varit där mer än i kanske 15 minuter när de kom in och började skjuta. Sedan tände de eld och allt började brinna. Det var tack vare elden som vi lyckades krossa några fönster genom vilka vi kunde fly ut över bilarna som också brann, säger en kvinna i ett videoklipp som vi inte har kunnat verifiera.

Det var alltså vid halv åtta på kvällen som två bilbomber exploderade enligt vittnen utanför hotellet. Därefter attackerade gärningsmännen Café Cappuccino nära hotellet innan de fortsatte in i hotellets byggnad.

Enligt UD finns det omkring 25 svenskar i huvudstaden. 

– Vad vi vet har inga svenskar varit i närheten av det som har inträffat. Vi har varit i kontakt med de svenskar vi känner till som finns i landet och de befinner sig i säkerhet, säger Mats Hårsmar, jobbar på svenska ambassaden i Ouagadougu.

Det är den militanta islamistiska gruppen, al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), som har tagit på sig attacken. Gruppen låg bakom angreppet och gisslantagandet på ett lyxhotell i Mali i höstas. Då dödades 22 människor, bland dem två gärningsmän.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".