Kinesiska turister går på Himmelska Fridens torg i Peking. Foto:Vincent Thian/Scanpix.
Kinesiska turister går på Himmelska Fridens torg i Peking. Foto:Vincent Thian/Scanpix.

Nya anklagelser mot den svenska medborgaren i Peking

Gripne säger att han mår förhållandevis bra
1:42 min

Det kommer nya anklagelser mot den svenska medborgaren Peter Dahlin som greps i Peking efter att ha arbetat med rättsstöd till kinesiska människorättsaktivister.

Enligt kinesiska myndigheter ska han ha finansierat kriminella aktiviteter i Kina.

Peter Dahlin som försvann i Peking natten till den 4 januari hålls häktad av kinesiska myndigheter för att ha finansierat kriminella aktiviteter enligt artikel 107 i den kinesiska brottsbalken. Det berättar Peter Dahlins far Thomas Dahlin efter att personal från svenska ambassaden i Peking idag för första gången tillåtits besöka den frihetsberövade svensken i häktet.

Den häktade ska själv ha sagt att han mår förhållandevis bra. Till skillnad från de vanliga villkoren i kinesiska häkten hålls han i ett eget litet rum med säng och får extra frukt, berättade ambassadpersonal efter besöket. Chefen för häktet ska också ha försäkrat att han är väl införstådd med den gripnes medicinska tillstånd och den kontinuerliga medicinering han behöver.

Trots att Peter Dahlin som svensk medborgare tycks få en helt annan behandling än de kinesiska människorättsaktivister som han sedan 2009 ska ha arbetat för att hjälpa, tilläts vid besöket inga frågor om hans flickvän, enligt Thomas Dahlin. Kvinnan ska ha försvunnit vid samma tillfälle och är kinesisk medborgare.

Den nya anklagelsen mot svensken om att ha finansierat kriminella aktiviteter är allvarlig, men de kinesiska myndigheterna ska inte ha framfört tidigare misstankar om att han genom sin verksamhet skulle hota rikets säkerhet.

Peter Dahlin har arbetat för organisationen China Urgent Action Working Group som beskrivit sig själva som en grupp av kinesiska forskare, advokater och experter inriktade på att inom ramen för kinesisk lag förmedla rättshjälp och stöd till hotade människorättsaktivister och deras familjer i Kina.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".