Anders Kompass framför FN-logga
Foto: AP

Anders Kompass överväger att lämna FN efter avslöjandet

"En stor lättnad, men också en sorg"
45 min

Den svenske FN-diplomaten berättar för första gången om det som hände efter att han avslöjade franska FN-soldaters sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken.

I Sveriges Radios program Söndagsintervjun i P1 öppnar Anders Kompass upp för att lämna FN:

Det låter som att du ska sluta?

– Ja, ja… Jag tror det. Jag tror det.

Anders Kompass, chef för fältarbetet vid FN-kontoret för mänskliga rättigheter, berättar nu för första gången om sin syn på när han felaktigt anklagades för att ha läckt hemlig information - när han i själva verket, enligt samtliga FN-utredningar, agerade och larmade om att franska soldater begått sexövergrepp på afrikanska pojkar.

60-åriga Anders Kompass säger att han känner sorg över hur FN-ledningen behandlade honom, och att han nu är redo att gå vidare till andra uppdrag.

Anders Kompass kommenterar också turerna kring Jan Eliasson, FN:s biträdande generalsekreterare, som hela tiden har sagt att han inte fått någon information om sexövergreppen, trots att Anders Kompass chef säger att hennes medarbetare har informerat Jan Eliassons kansli.

– Ja, det är märkligt, det är märkligt.

Men tror du på det?

– Det måste jag väl göra.

Nej, det måste du väl inte?

– Jag tycker att oavsett om det är sant eller inte så är det lika allvarligt.

Efter att Anders Kompass lämnade över rapporten om sexövergreppen till franska myndigheter, inleddes en utredning och de misstänkta soldaterna skickades hem. Men om Anders Kompass inte hade agerat så hade ingenting hänt, enligt honom själv.

– Den hade bara legat någonstans och samlat damm, och övergreppen hade fortsatt. Och FN hade inte gjort någonting, säger Anders Kompass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".