Minst 135 befaras döda i Syrien efter attacken i går

0:50 min

Flera hundra civila kan ha kidnappat av islamiska staten IS i östra Syrien, det uppger syriska människorättsobservatoriet. Samtidigt tros civila ha dödats i flygattacker mot IS baser i Raqqa. 

Igår inledde IS en attack på flera fronter mot regimkontrollerade delar av staden Deir Ezzor i östra Syrien.

Uppemot 400 civila kan ha förts bort av IS hävdar det syriska människorättsobservatoriet, som också uppger att 135 personer dödats. Den syriska statliga nyhetsbyrån Sana skriver att flera hundra civila dödades. Om det stämmer skulle det vara en ovanligt dödlig attack i det blodiga kriget.

Men uppgifterna är mycket oklara, lokala anti-IS aktivister från gruppen DeirEzzor24 skriver att 12 civila dött och att IS avrättat uppemot 15 personer från den syriska regimens styrkor. Aktivisterna lägger till att antalet kidnappade än så länge är okänt men inte alls så högt som det påståtts. De helt motstridiga berättelserna visar svårigheterna med att bedöma det som sker i Syrien utan att vara där.

Trots att en rad länder genomför flygbombningar mot IS fästen verkar gruppen fortsätta kunna attackera.

Provinsen Deir Ezzor gränsar till Raqqa, som är en informell huvudstad i det självutropade kalifatet. I Raqqa kan uppemot 40 civila ha dött i flygattacker mot IS-mål, skriver det syriska människorättsobservatoriet.