Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Olle Wästberg vill ha folkmotioner. Foto: Stefan Jerrevång / TT
Olle Wästberg vill ha folkmotioner. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Låt alla som får rösta lämna förslag till riksdagen

"Ett sätt att vitalisera demokratin"
2:54 min

Gör det möjligt för alla att lämna in motioner till riksdagen. Det är ett av förslagen från Demokratiutredningen som presenterar sitt slutbetänkande idag. "Det är en viktig ventil i samhällsdebatten och demokratin", säger Olle Wästberg som är utredningens ordförande.

- Den som har en stark åsikt får en bas för att driva en opinion kring den åsikten genom att samla in namn, det är ett sätt att vitalisera demokratin. Dessutom får man i de valda församlingarna in uppfattningar som kanske idag inte är representerade.

Olle Wästberg kallar förslaget för folkmotioner och tanken är att förslag från allmänheten ska kunna behandlas i riksdagen, kommun- eller landstingsfullmäktige på samma sätt som övriga motioner om det får stöd av minst 1 procent av de röstberättigade. På en nationell demokratiportal på internet ska de som gillar förslaget kunna skriva under det. Redan nu finns så kallade medborgarförslag i kommuner och landsting, men folkmotionerna skulle vara mer formaliserade, även gälla för riksdagen och enbart vända sig till röstberättigade. Medborgarförslag kan alla skicka in.

På Dagens nyheters debattsida där förslaget presenteras idag skriver Olle Wästberg att folkmotioner skulle göra det enklare för enskilda att göra sin röst hörd och att intresseorganisationers övertag i opinionsbildningen skulle kunna få en motvikt. Men frågan är hur enkelt det skulle vara på riksplanet att för en enskild person samla 1 procent av alla röstberättigade för en viss fråga?

- Visst kan det vara så att intresseorganisationerna använder sig av det här men samtidigt innebär det här en motvikt till intresseorganisationer och till organiserade intressen genom att enskilda kan lägga en motion och söka stöd för det och man själv kan gå in och se om det finns något intressant att skriva under, säger Olle Wästberg.

Ett annat förslag från demokratiutredningen är att se över hur de olika partistöden används. Det var bara några år sedan som reglerna kring det lokala partistödet stramades upp, men det räcker inte till, enligt Olle Wästberg:

- Dessutom har vi på senare tid haft en allt starkare utveckling mot att ledamotsstödet i riksdagen slussas upp till grupper i partiledningarna, alltså en ytterligare centralisering av politiken. Ett av syftena med både ledamotsstödet och partistödet är att starkare förankra politiken lokalt och det tycker jag att man måste se över att det ska ske.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".