Färre är skyldiga mer pengar

1:42 min

Svenskarnas skulder hos Kronofogden har ökat med omkring två miljarder kronor senaste två åren. Samtidigt har antalet skuldsatta gått ner.

428 000 personer hade vid årsskiftet skulder hos Kronofogden på tillsammans drygt 72 miljarder kronor. Det är som om nästan samtliga invånare i Malmö och Lund tillsammans var skyldiga vad det svenska försvaret kostar under ett och ett halvt år.

Enligt Johan Krantz, controller vid Kronofogdemyndigheten, ökar skulderna väldigt brett.

– Det är allt ifrån skatter, felparkeringssavgifter och underhåll till förfallna krediter, obetalda mobilräkningar och sådant man drar på sig i allmän konsumtion, säger han.

Svenskarnas skuldberg hos Kronofogden växer alltså, trots att statliga skulder avskrivs efter fem år, för närvarande för uppemot fyra miljarder kronor årligen. Men samtidigt har antalet personer i myndighetens register gått ner med 6 000 senaste två åren. Om räntorna går upp kan dock det antalet snart börja stiga rätt fort igen, säger controllern Johan Krantz.

 – Det är ju många som i dag sitter med lån på bostäder som är köpta till höga priser och skulle vi få betydligt högre ränta är det många som kommer få problem att betala sina lån.

Trots att skulderna hos Kronofogden ökar med dryga 80 miljoner i månaden, eller runt en miljard kronor per år, är det inte hela bilden.

Inkassobolagen anmäler nämligen inte alla skulder de inte får in till myndigheten eftersom bolagen i många fall bedömer det som orealistiskt att skulderna kommer att kunna betalas.

 –  De här skulderna rör sig nog om ganska många miljarder, säger Johan Krantz.