Säkerhetsvakt vid bank i Kina. Foto: Ng Han Guan/TT.
Pressen på kinesiska regimen att ingripa kommer att öka. Foto: Ng Han Guan/TT.

Kinas tillväxt lägsta på 25 år

"När Kina nyser blir resten av världen förkyld"
1:36 min

Tillväxttakten i Kina är den lägsta på 25 år, visar nya siffror från landets statistikbyrå. Enligt siffrorna ökade bruttonationalprodukten, alltså det samlade värdet av alla varor och tjänster, med 6,9 procent under förra året.

Kraftiga fall på börserna, en vikande bostadsmarknad och en inbromsning i tillverknings- och byggindustrin ligger bakom den med kinesiska mått låga tillväxttakten. Hade det inte varit för att servicesektorn i Kina växer så hade tappet blivit ännu kraftigare.

Nu snuddar tillväxten för 2015 ändå vid regimens mål på "omkring sju procents" årlig tillväxt.

Men analytiker tror att pressen på den kinesiska regimen att ingripa med ekonomiska stimulanspaket kommer att öka efter det här, alldeles särskilt om folk riskerar att bli av med sina arbeten, eftersom det skulle kunna hota den politiska stabiliteten.

"När Kina nyser blir resten av världen förkyld" lyder ett slitet talesätt, och det är den effekten som nu oroar globala investerare.

Kina har agerat draglok för mycket av världsekonomin och en vikande tillväxt kommer att märkas långt utanför Kinas gränser och kan hota den försiktiga återhämtningen i världsekonomin i stort.

Kina är mitt i en omställningsprocess, från en centralt planerad ekonomi till en mer marknadsdriven och hur regimen sköter den anpassningen spär på oron.

De styrandes röriga hantering av de senaste månadernas börsturbulens har knappast lugnat omvärlden. Dessutom anklagas Kinas statistikbyrå ofta för att frisera sina rapporter och även om det förnekas av myndigheterna i Peking så menar kritiker att tillväxten kan vara betydligt lägre än de av regimen sanktionerade siffrorna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".